sterrenkunde

Eigenaardige eivormige sterbaan van Sirius verklaard

SiriusAB_scale
Sirius A en zijn partner Sirius B zijn fysieke dubbelsterren. Tot voor kort was het een raadsel waarom zij zulke rare eivormige sterbanen maakten. Sterrenkundige Axel Bonacic Marinovic van de universiteit Utrecht verklaart nader...


Orionnevel staat dichterbij dan verwacht

OrionNebula.thumbnailDe beroemdste, meest gefotografeerde en bekeken nevel zal heus wel de orionnevel zijn.


Mira heeft een staart!

mira1_strip_0.thumbnail

Als je naar deze foto kijkt, zul je denken dat je een komeet ziet. Niets is minder waar! Het is de ster Mira waarnaar ook onze volkssterrenwacht Mira werd genoemd, die zo snel door de ruimte suist dat ze een lange uitgerekte staart achter zich laat.


Maan bedekt Venus op 18 juni [Updated]

Maan_bedekt_Venus_062007.thumbnailOp maandag 18 juni wordt de planeet Venus bedekt door de Maan. Het verschijnsel vindt overdag plaats, maar Venus is helder genoeg om overdag gezien te worden. Om 16u09m zomertijd (tijdstip voor Ukkel; voor andere plaatsen in Vlaanderen bedraagt het verschil hooguit enkele minuten) schuift het onverlichte deel van de Maan langzaam voor Venus. Beide objecten staan op dat ogenblik 60° hoog aan de hemel in het zuidoosten (azimut 160°).


Tweede demotie voor ex-planeet Pluto - niet langer de zwaarste dwergplaneet

eris_keck.thumbnailDe ontdekking in 2005 van een object in de Kuipergordel met een grotere diameter dan Pluto was het begin van een discussie die vorig jaar leidde tot een nieuwe definitie van het begrip "planeet", deze nieuwe definitie had als gevolg dat Pluto niet langer beschouwd kon worden als een planeet, maar als het voornaamste voorbeeld van een nieuwe klasse "dwergplaneten". Zelfs die status is Pluto nu kwijt.


Zwarte gaten ontdekt... op Mars!

Gat_in_Mars.thumbnailReeds enige tijd weet men het bestaan af van een aantal geheimzinnige "zwarte gaten" in het Marsoppervlak, maar het gebrek aan voldoende gedetailleerde foto's liet tot nu toe niet toe om er veel van te ontraadselen.

Tot nu toe, want de foto's van de HiRISE camera aan boord van de Mars Reconnaissance Orbiter laat ze nu zien met een ongeëvenaard detail van 25 cm per pixel. Groot was de verbazing toen bleek dat zelfs deze gevoelige camera niets, maar dan ook absoluut niets van het interieur kon zichtbaar maken.


Wachten op de nieuwe zonnecyclus

zonnevlekken2007.thumbnailVolgens een internationaal panel van zonnefysici van de NOAA zou de volgende zonnecyclus in maart 2008 op gang komen. Dat is aanzienlijk later dan enkele jaren geleden werd verwacht.


"Leefbare" exoplaneet ontdekt

Leefbare exoplanteet.thumbnailEen team van Zwitserse, Franse en Portugese astronomen heeft voor het eerst een exoplaneet ontdekt die mogelijk leven herbergt. De ontdekking gebeurde met de 3,6-meter telescoop van de ESO op Chili op basis van kleine schommelingen in de positie van de moederster.


Expo:The Science Tunnel : wetenschap in prachtige beelden

Science Tunnel.thumbnailMisschien niet zo'n gebruikelijk onderwerp om in deze rubriek te zetten maar een absolute must voor wetenschapsliefhebbers is deze tentoonstelling die vandaag 8 maart in Brussel opent.


To be or not to be? Voor reuzenplaneten vooral een kwestie van snel zijn...

Uit nieuw onderzoek gebaseerd op waarnemingen met de Spitzer-ruimtetelescoop van de NASA blijkt dat reusachtige gasplaneten zich vormen binnen de eerste tien miljoen jaar na het ontstaan van sterren zoals onze Zon.