sterrenkunde

De landschappen van Mars bewonderen alsof je er zelf op bezoek was...

Velen kennen de site van Google Earth waarmee gedetailleerde beelden van de Aarde te bezichtigen zijn.
mars_global


Heeft het werk van Galileo Galilei geleden onder zijn oogproblemen?

Het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde, kortweg IYA2009, gebruikt de 400ste verjaardag van Galileo Galilei's eerste astronomische waarneming met een telescoop als aanzet voor de wereldwijde viering van de sterrenkunde en haar bijdrage aan de maatschappij .


Neem zelf de Hubble Space Telescope ter hand!

Zo'n kans krijg je niet elke dag in de schoot geworpen, maar ter gelegenheid van het Internationale Jaar van de Sterrenkunde krijg jij de kans om zelf de beroemde Hubble Space Telescope op één van zes voorgestelde hemelobjecten te richten. Het gaat om nevels en sterrenstelsels die de Hubble uiteraard nog niet eerder gefotografeerd heeft, en jij kan nu dus stemmen voor jouw favoriet om zo mee te bepalen welk hoekje van het universum haarscherp in beeld gebracht zal worden.


Venus en het mysterie van het verdwenen water

venus-express


Knap werk van de Hubble-ruimtetelescoop: eerste exoplaneet gefotografeerd in zichtbaar licht

De Amerikaanse ruimtetelescoop Hubble heeft al vele wonderlijke beeldjes vanuit de ruimte naar de Aarde doorgestuurd. En ook nu weer haalt de HST (Hubble Space Telescope) terecht het wereldnieuws met de eerste foto in zichtbaar licht van een planeet die om een andere ster dan de Zon baantjes draait.


Vlaamse variabilisten ontdekken zeldzame uitbarsting.

Dat de vlaamse amateurs, en in dit geval de variabilisten, niet stil zitten mag gerust gezegd worden. Variabilisten zijn amateur sterrenkundigen die de helderheidswisselingen van veranderlijke sterren op de voet volgen. Zo zijn er die de langperiodische lichtwisselingen van sterren volgen en er zijn er waarnemers die constant op zoek zijn naar uitbarstingen van sterren. Gisterenavond was het dan zover. De cataclysmische variabele V1251 Cyg was in uitbarsting en de eerste waarnemer die dit opmerkte was een medewerker van Mira.


Zwart gat in onze melkweg eindelijk gewogen.

MW-black-hole-stars_341.thumbnailZwart Gat Melkweg GewogenHet is allang geweten dat in het centrum van onze melkweg een zwart gat huist. Maar hoe zwaar is dit zwart gat nu? Andrea Ghez (UCLA) en collega's hebben dit eindelijk kunnen vaststellen. 4.1 miljoen maal de massa van onze zon weegt het gevaarte met een mogelijke afwijking van 0.6 miljoen zon massa's.


Mysterie van jonge sterren in de nabijheid van zwarte gaten is opgelost.

Hoe kunnen jonge sterren zich vormen in de buurt van de grote aantrekkingkracht van zwarte gaten? Dit mysterie is nu opgelost door astronomen van de universiteit van Edingburgh. Door computersimulatie zijn ze er achter gekomen dat er sterren kunnen gevormd worden doordat de grote gaswolken die het zwart gat omringen door de aantrekkingskracht van het zwart gat in stukken worden getrokken.


Hubble ontdekt magnetisch monster in een actief stelsel.

NGC 1275.thumbnailDe Hubble space telescoop heeft het antwoord ontdekt op een vraag waar de astronomen al een tijd mee worstelen. NGC 1275 is een groot elliptisch stelsel dat in het centrum ligt van de Perseus Cluster. Het is een actief stelsel met een zwart gat in het centrum. Dit zwart gat stuurt tentakels van gassen in het omringende stelsel. Deze tentakels of draadachtige structuren zijn nu in detail door de Hubble waargenomen.