Knap werk van de Hubble-ruimtetelescoop: eerste exoplaneet gefotografeerd in zichtbaar licht

De Amerikaanse ruimtetelescoop Hubble heeft al vele wonderlijke beeldjes vanuit de ruimte naar de Aarde doorgestuurd. En ook nu weer haalt de HST (Hubble Space Telescope) terecht het wereldnieuws met de eerste foto in zichtbaar licht van een planeet die om een andere ster dan de Zon baantjes draait.

Dit soort planeten die horen bij andere sterren noemt men exoplaneten, en de eerste exoplaneten werd in 1992 ontdekt. Sindsdien werden er via allerlei vernutftige waarneemtechnieken reeds meer dan 300 exemplaren ontdekt.

In infrarood licht waren er al eerder exoplaneten gefotografeerd, maar nu is voor het eerst in zichtbaar licht zo'n opname gemaakt. Spectaculair nieuws dus!

De planeet is ontdekt bij de ster Fomalhaut in het sterrenbeeld Piscis Austrinus (Zuidervis), dat is een heldere ster op zo'n 25 lichtjaar van de Aarde die ook bij ons aan de sterrenhemel te zien is, weliswaar niet erg hoog boven de horizon.

De naam waarmee de planeet wordt aangeduid is Fomalhaut b. Het object zou een massa hebben die drie maal groter is dan die van onze reuzenplaneet Jupiter en zou een baan beschrijven rond Fomalhaut op een afstand van 10,7 miljard km, dat is ongeveer veertien maal verder dan Jupiter van de Zon staat.

Wie een fotocompositie in hoge resolutie bekijkt van Fomalhaut b in de buurt rondom de ster Fomalhaut (waarbij de verblindende gloed van de ster zelf uiteraard geblokkeerd werd) krijgt in de stofring rond de ster een helder object te zien (zie centraal in het witte kadertje), dat is exoplaneet Fomalhaut b.

Bron: Science@NASA