Zal de planetoïde 2007 WD5 op Mars inslaan?

Baan van 2007 WD5 op 21-12Baan van 2007 WD5 op 21-12
Op 20 november 2007 werd door NASA's Catalina Sky Survey een kleine planetoïde ontdekt, die 2007 WD5 gedoopt werd. Het object is slechts 50 m groot (volgens sommige bronnen 100m) en het steentje was toen reeds op 5 miljoen km langs de Aarde gevlogen, zonder evenwel een bedreiging te vormen.

Groot was echter de verbazing toen bleek dat de planetoïde recht op Mars aanvliegt. Oorspronkelijk werd de kans op inslag 1 op 133 geschat, dit werd later bijgesteld tot 1 op 75. Naar astronomische normen geldt dit als een grote kans. Het object zal rond 11 uur UT van 30 januari in ieder geval dichter dan 50000 km langs de Rode planeet passeren.

Moest de Aarde het doelwit zijn dan gold dit zeker als een waarde van 3 op de Torino-schaal ("Een nadering met een botsingskans boven 1%. Een inslag kan plaatselijke vernietiging veroorzaken") Hiermee wordt een vernietiging als bij de Tunguska-explosie van 1908 bedoeld, wat niet wegneemt dat ook een wereldstad in puin kan gelegd worden.

De onzekerheidsellips, op de foto de dikke oranje streep, snijdt de Marsevenaar en als ie inslaat zal dat wellicht gebeuren op de naar ons toegekeerde zijde van Mars.

Inslagzone van 2007 WD5Inslagzone van 2007 WD5
Bij een botsing komt een energie vrij van minstens 3 megaton TNT, een flinke waterstofbom. Door de ijle Marsatmosfeer zal de planetoïde vrijwel geheel en met de oorspronkelijke snelheid van ruim 50000km/h inslaan.
Er zal dan een krater geslagen worden van zeker 1 km diameter, ongeveer de grootte van de krater die de Marsrobot Opportunity momenteel onderzoekt.

Geen van beide Marsrovers is echter in gevaar, hun positie ligt ruim buiten de inslagzone. Opportunity zal in ieder geval het dichtste bij zijn.

De komende maand zullen ongetwijfeld nog nauwkeuriger waarnemingen gebeuren maar door de snel toenemende afstand tot het zeer lichtzwakke object en de nabijheid van de heldere planeet Mars komen enkel de grootste telescopen in aanmerking.

Op het geschatte tijdstip van passage, bij ons op de middag, zal Mars helaas niet voor ons zichtbaar zijn.
De inslag zelf zal misschien wel zichtbaar zijn door amateurkijkers als een lichtflits en een uitdijende stofwolk. Professionele astronomen beweren van niet maar dat zeiden ze in 1994 ook van de inslagen op Jupiter van de komeet Shoemaker-Levy-9, die reeds door een bescheiden kijker waarneembaar waren.