Bijna een jaar nadat de Australiër Anthony Wesley een donkere vlek ontdekte op de planeet Jupiter (zie dit oude nieuwsbericht) die de sporen van een inslag op de reuzenplaneet bleek te zijn, doet hij het opnieuw.
Gisterenavond rond 22u30 onze tijd (het was toen vroege ochtend in Australië) was Wesley opnames van Jupiter aan het maken toen hij op één van zijn filmpjes een lichtflits zag.
Deze flits duurde enkele seconden, waardoor hij meteen dacht aan een mogelijke "vuurbol" veroorzaakt door de inslag op Jupiter van een kleine komeet of planetoïde.
Hij verwittigde meteen aan aantal collega-astronomen en kort daarna volgde de bevestiging dat ook de zeer aktieve Filippijnse waarnemer Christopher Go in zijn gelijktijdig opgenomen filmpje deze lichtflits gezien had, wat een sterke bevestiging betekende dat het om een werkelijke gebeurtenis op Jupiter gaat.
Wegens de opkomende zon en het feit dat het betrokken gebied snel achter de Jupiter-horizon aan het verdwijnen was konden ze het gebied in kwestie maar een half uurtje na de inslag volgen, op die opnames werd geen spoor teruggevonden van de inslag. Het is ook maar de vraag of men iets zal kunnen zien, de eerste inschattingen zijn dat het om een veel kleinere inslag zou gaan dan vorig jaar en dat er dus mogelijk geen sporen van zouden overblijven.
Jupiter draait één maal om zijn as in bijna 10 uur, het is dus wachten tot men met grote telescopen het gebied kan waarnemen om verder onderzoek te kunnen doen. Morgenochtend zeer vroeg is het gebied ook vanuit Europa zichtbaar, maar Jupiter zal nog erg laag aan de hemel staan, dus het is onwaarschijnlijk dat iemand hier een opname zal kunnen maken die iets toont van de inslag.
Voor meer informatie, zie de nieuwssectie van de Sky & Telescope website.