Lezing SKEPP: Bizarre theorieën over het einde van de wereld

15/12/2012 - 15:00
15/12/2012 - 17:30

Het einde van de wereld komt eraan, en dit keer is het zeker want deze apocalyps werd voorspeld door niemand minder dan de Maya's: zij lieten hun kalender immers niet voor niets stoppen op 21 december 2012 volgens onze jaartelling.

Maar was de wereld eigenlijk al niet eerder vergaan, meer bepaald op 5 mei 2000, toen de gecombineerde getijdenkrachten van de planeten, Maan en Zon een verwoestend effect hadden op onze broze planeet?

Of is het wachten op april 2029 wanneer planetoïde Apophis tegen de Aarde zal botsen?

Verhalen over het einde van de wereld zijn zo oud als de mensheid zelf, en er zitten best wel wat bizarre theorieën bij. Mits enig logisch en kritisch denken en met enige wetenschappelijke inzichten bij de hand blijken die theorieën steevast gebaseerd op louter verzinsels of op inzichten die totaal onwetenschappelijk zijn. Ronny Martens (en dus niet Tim Trachet zoals aanvankelijk voorzien), medestichter van SKEPP (Studiekring voor de Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale) en oud-voorzitter van onze Gentse collega's, laat één en ander kritisch de revue passeren.

Aanvang: 15 uur
Toegang: 3 euro