Het eind van de wereld in december? Nonsensverhaal 3...

De "december 2012"-onheilsprofeten hebben weer een nieuwe schuldige gevonden...
Na de zogezegde Maya-kalendervoorspelling en de hoax over het "in lijn staan met het galactische centrum", is het nu weer een planetenconjunctie in combinatie met de drie pyramiden in Gizeh die volgens hen voor rampen gaat zorgen!

- Het verhaal volgens de doemdenkers: omstreeks 4 december staan 3 planeten 's ochtends netjes uitgelijnd boven de bekende drie grote pyramides, en dat zou slechts om de 2737 jaar gebeuren. Reden genoeg dus om vanalles te veroorzaken?

- Het verhaal volgens de wetenschap (saaier helaas...)
JA, er zal die dagen een mooie samenstand zijn tussen Mercurius, Saturnus en Venus, zichtbaar aan de ochtendhemel. Trouwens, daarvoor hoeft men niet te wachten tot 4 december, ook dezer dagen vormen de 3 objecten al een mooie combinatie. Maar toegegeven, rond 3 december zal de "verdeling" ervan mooier evenwichtig lijken.
MAAR: de drie objecten zijn wel héél ongelijk qua helderheid. Venus is zo'n 40 keer helderder als Mercurius, en die is op zijn beurt weer 2-3 keer helderder als Saturnus.
Bovendien staat hun verbindingslijn 's ochtends wel redelijk schuin op de horizon, dus je zal (ook in Gizeh) al een héél speciale waarnemingsplaats moeten zoeken (en waarschijnlijk je hoofd onder een héél ongemakkelijke hoek houden) om die drie op één lijn te krijgen met de toppen van de drie pyramides.

De samenstand in Gizeh, bij het begin van de ochtendschemering (vroeger zal niet lukken want dan staat Mercurius nog te laag)De samenstand in Gizeh, bij het begin van de ochtendschemering (vroeger zal niet lukken want dan staat Mercurius nog te laag)

Bovendien is zo'n samenstand van 3 planeten ook helemaal niet zo uitzonderlijk: elke paar jaar krijgen we wel eens zoiets te zien (de laatste keer met deze 3 planeten was in 2005 overigens)...
En last-but-not least moeten we ons natuurlijk afvragen: "so what"? Die samenstand is uiteindelijk enkel een optisch effect, in werkelijkheid staan die planeten ook op sterk verschillende (en vooral enorme) afstanden zodat ze geen enkel meetbaar effect hebben op ons...

Meer (kritische) achtergrondinformatie over deze "hoax" is zoals steeds te vinden op de uitstekende blog van Phil Plait (Bad Astronomy).

Als u nog meer wil weten over dit soort "einde van de wereld"-verhalen: op 15 december (wat een timing!) komt Tim Trachet hierover een lezing geven op MIRA.