De Schmidt-telescoop

De kleinere, meer klassiek gebouwde koepel op het Miraterras herbergt een zware equatoriale tafel waarop meerdere telescopen gemonteerd staan. De grootste is de Schmidt-Cassegrain telescoop (SCT), met een spiegeldiameter van 200 mm en een brandpuntsafstand van 2400 mm. Parallel hiermee staat één der grotere lenzenkijkers van MIRA: een haarscherpe semi-apochromaat van Zeiss, met een diameter van 100 mm en een brandpuntsafstand van 1000 mm.

Op waarnemingsavonden kijken beide toestellen dezelfde kant uit: zo kan bvb. de ene kijker bij een lage vergroting een overzichtsbeeld van de Maan tonen, terwijl de andere juist enkele kraters of bergen in detail zal tonen. Maar de combinatie leent zich ook uitermate voor de hemelfotografie: de equatoriale tafel is immers een heel nauwkeurige volgmontering, terwijl één van beide kijkers kan dienst doen als volgkijker terwijl men fotografeert door de andere.

Sinds eind 2009 staat er aan de andere zijde van de SCT ook een Lunt-protuberansenkijker met een lensdiameter van 100mm.