Naast de twee koepels met vaste telescopen, beschikt MIRA ook over een hele waslijst transportabele kijkers.
Deze staan voor het merendeel opgestelde in de geacclimatiseerde telescoopruimte, zodat ze steeds zo goed mogelijk de buitentemperatuur aannemen. Op waarnemingsavonden, opendeurdagen of grote groepsbezoeken kunnen één of meerdere van deze toestellen op het waarnemingterras geplaatst worden.
Sommigen hebben hiervoor een vaste opstelling. Voor deze Zeiss-Maksutov (spiegeldiameter 180 mm, brandpuntsafstand 1800 mm) staat er een zware betonnen zuil klaar, met stroomvoorziening. Deze gemotoriseerde kijker is vooral een uitmuntende maan- en planetentelescoop.
Dit staat in sterk contrast met deze newton-kijker. De grotere spiegeldiameter (300 mm) maakt dat hij bij uitstek gebruikt wordt om naar lichtzwakke objecten te kijken: nevels, sterrenhopen, melkwegstelsels,... Zijn montering is van het dobson-type: heel licht, transportabel, ongelooflijk vlot en handig in gebruik, maar niet gemotoriseerd. Door de schijnbare beweging van de hemel moet de begeleidende gids dus voortdurend de telescoop meebewegen. Deze zelfgebouwde kijker doet ook vaak dienst tijdens expedities en waarnemingskampen.
Daarnaast staan er ook enkele kleinere commerciële telescopen helemaal ter beschikking van het publiek. Op waarnemingsavonden kunnen de bezoekers hiermee zelf al wat ervaring opdoen met het afspeuren van de hemel en het opzoeken van waarnemingsobjecten. Heel nuttig voor wie zelf plannen heeft om eens een goede telescoop te kopen! De belangrijkste zijn deze 114mm newtonkijker (op een dobsonmontering) en deze korte 80 mm lenzenkijker. Deze laatste werd geplaatst op een montering van eigen vinding, waarvan we hopen dat beginnende waarnemers het nut zullen inzien.
Vergeet daarnaast ook de verschillende grote verrekijkers niet, waarmee het immers heel comfortabel en aangenaam waarnemen is