Virtuele Rondleiding

Het didactische weerstation

weerstation_frank.thumbnail
Het didactische weerstation van MIRA staat midden op het waarnemingsterras. Bezoekers kunnen er kennis maken met alle klassieke meteorologische meetinstrumenten. Belangrijk om weten is dat (bijna) alle toestellen uitgelezen worden op maandagnamiddag (14h), en nadien terug op nul gezet worden.

buitenkaftHet MIRA-meteoboekje, klik hier voor een pdf-versie (17 mb).


De tijdelijke tentoonstelling

temptent.thumbnail
Op de eerste verdieping van het gebouw, maar ook her en der op andere plaatsen, staan tijdelijke tentoonstellingen. Soms is dit een eigen realisatie van MIRA, soms komt dit van buitenaf, en vaak is het een rondreizende tentoonstellingen die we samen met onze collega's van de Vlaamse Volkssterrenwachten verzorgden.


De tentoonstelling

MIRA 2007-05_resize.thumbnail

Op MIRA maakt elke bezoeker via een interactieve tentoonstelling op een vlotte en begrijpelijke manier kennis met de wondere wereld van de sterrenkunde.


De geacclimatiseerde telescoopruimte

telehok.thumbnail
Naast de twee koepels met vaste telescopen, beschikt MIRA ook over een hele waslijst transportabele kijkers.

Deze staan voor het merendeel opgestelde in de geacclimatiseerde telescoopruimte, zodat ze steeds zo goed mogelijk de buitentemperatuur aannemen. Op waarnemingsavonden, opendeurdagen of grote groepsbezoeken kunnen één of meerdere van deze toestellen op het waarnemingterras geplaatst worden.


De Schmidt-telescoop

IMG_1286 resize

De kleinere, meer klassiek gebouwde koepel op het Miraterras herbergt een zware equatoriale tafel waarop meerdere telescopen gemonteerd staan. De grootste is de Schmidt-Cassegrain telescoop (SCT), met een spiegeldiameter van 200 mm en een brandpuntsafstand van 2400 mm. Parallel hiermee staat één der grotere lenzenkijkers van MIRA: een haarscherpe semi-apochromaat van Zeiss, met een diameter van 100 mm en een brandpuntsafstand van 1000 mm.


De planetariumzaal

planetariumzal 2008 640pixels.thumbnail
Een derde grote zaal die over alle mogelijke multimedia-apparatuur beschikt is de planetariumzaal. Ook hier bestaat dus de mogelijkheid om video en alle denkbare computerbeelden te tonen. Hier staan echter ook de nodige maquettes over de Zon en het zonnestelsel, waarmee heel wat begrippen kunnen verduidelijkt worden. Alle zijn ze uitgevoerd op schaal 1/1 miljard, zodat onderlinge vergelijking direct mogelijk is.


Het optisch experimentarium

Doorheen het vernieuwde tentoonstellingsgedeelte komt u ook heel wat interactieve proefjes tegen, maar de belangrijkste hiervan zijn de optica-experimenten.
Hiermee kan iedereen op speelse wijze kennis maken met de principes van lenzen en spiegels, weerkaatsing en breking, prisma's en optische vezels,... zodat men des te beter de werking van de vele telescopen op MIRA zal begrijpen.
Door middel van laserstralen en wit licht, met draaiknoppen en magneetjes, kan de bezoeker zelf alle mogelijke combinaties uitproberen.


De multimediazalen

multizaal.thumbnail

Twee grote nieuwe zalen zijn ideaal om grote groepen een eerste introductie te geven. Computers, video, internet,... alle mogelijke beeldmateriaal kan er getoond worden op de grote projectieschermen. Beide zalen kunnen ook samen gebruikt worden: wanneer de bezoekende groep té groot is wordt heel eenvoudig de tussenwand weggeschoven.

interactieve sterrenkaart-Stef resize_0


De heliostaat

heliostaat.thumbnailDe heliostaat of zonnetelescoop is uniek in België. De opstelling bestaat uit een spiegel- en lenzensysteem, en laat toe een beeld van de Zon binnenin de planetariumzaal te projecteren, met een diameter van meer dan één meter,

De onderste spiegel staat zodanig opgesteld dat hij met één motor de dagelijkse beweging van de Zon aan de hemel kan volgen, zodat het zonlicht steeds op dezelfde manier weerkaatst wordt naar de bovenste spiegel.



Inhoud syndiceren