Sterrenkunde

Enkele markante feiten uit een halve eeuw sterrenkunde en ruimtevaart: de jaren 1960-1970

Een halve eeuw MIRA staat ook voor heel wat markante feiten in de loop van ruim een halve eeuw sterrenkunde en ruimtevaart.

Hier deel 1 over de jaren 1960 en 1970.

De jaren 1960

De "golden sixties"…


Big Bang, het begin van ons Heelal?

Was de Big Bang het begin van ons heelal? Is er wel een begin geweest aan het heelal? Allemaal vragen die op Volkssterrenwacht MIRA regelmatig aan bod komen bij rondleidingen, vragen die veel mensen boeien en vooral intrigeren.

Scheppingsverhalen


De Maan en de Ramadan

Onlangs begon terug de Ramadan, en ook op MIRA krijgen we daaromtrent elk jaar wel een paar telefoontjes van benieuwde en/of bezorgde moslims.

Voor ons is het natuurlijk een uiterst interessant onderwerp: in onze eigen seculiere maatschappij weet nauwelijks iemand nog dat bvb. de Paasdatum bepaald wordt door de Maan, maar in de Islam is die relatie nog springlevend. Of niet?? In de praktijk bestaat er ook bij hen de nodige verwarring…

Maankalender:


Sterrenkunde en nationale vlaggen, een populaire combinatie!

Als totale voetbal-analfabeet ging de huidige Brazilië-heisa nogal aan mij voorbij. Na één van de vele verjaardagsfeestjes op MIRA (een steeds succesvollere formule overigens!) kon ik er echter niet aan ontsnappen, aangezien de jarige immers prominent een Braziliaanse vlag -in de Belgische kleuren- cadeau kreeg. Maar de astronoom in mij kreeg toch de bovenhand, en voor de kinderen er goed acht in hadden kregen ze uitleg over de vele sterretjes op de vlag…


Waarom we op 22 december toch nog moeten werken... De wereld vergaat NIET op 21 december!

Doemdenkers, catastrofe-theorieën, pseudo-wetenschappen,... het is van alle tijden. Je zou verwachten dat dit soort onzin in onze moderne maatschappij met goed opgeleide mensen steeds minder aandacht zou trekken, maar de opkomst van het internet en aanverwante communicatiemiddelen zorgden er juist voor dat de meest idiote beweringen direct massaal aanhangers kunnen krijgen.


President Obama's plannen voor de NASA

De Amerikaanse astronauten blijven voorlopig vlak bij de Aarde. Hooguit een toertje omheen de Maan.
Een bemande vlucht naar Mars kan misschien omstreeks het jaar 2035.


Messenger: bezoek aan de planeet die Einstein gelijk gaf

Het jaar 2008 begon in de ruimtevaart met de Amerikaanse sonde “Messenger” die op 14 januari tot op 200 kilometer van het oppervlak aan de planeet Mercurius voorbijvloog. Voor het eerst in meer dan 30 jaar mocht de planeet die het dichtst bij de Zon staat, zich weer “verheugen” in menselijke belangstelling.

Messenger bij Mercurius


De MIRA Marsmeteoriet

Het bombardement van de Aarde

In haar baan om de Zon ploegt de Aarde continu door het interplanetair medium. Hoewel de ruimte naar alledaagse maatstaven leeg is, bevat ze hier en daar toch minuscule stofdeeltjes, en af en toe een groter brokstuk. Het kan dan gebeuren dat deze stofjes of brokstukken het pad van onze planeet kruisen, en ermee in botsing komen.


Mira Ceti, een wonderlijke ster

Mira Ceti, what's in a name?

De naam van volkssterrenwacht Mira is rechtstreeks afgeleid van de sterrenhemel: Mira is een ster in het sterrenbeeld Ceti, de walvis.

Om zich gemakkelijker aan de hemel te kunnen oriënteren, voerden de astronomen sterrenbeelden in. Op dit ogenblik zijn er 88 officiële sterrenbeelden, en ze zijn door bij afspraak vastgelegde grenzen gescheiden. Eén van die sterrenbeelden is Cetus, de Walvis.



Inhoud syndiceren