Sterrenkunde

Toptechnologie van eigen bodem in een baan rond Mars: NOMAD

Op 14 maart 2016 vertrok vanaf de Russische kosmodroom Bajkonoer de Europese sonde ExoMars naar onze buurplaneet Mars. Aan boord was onder andere een geperfectioneerd meetinstrument, NOMAD, waaraan het Koninklijk Belgisch instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) een belangrijke bijdrage heeft geleverd.


Bij het overlijden van Stephen Hawking

Vanochtend vernamen wij, net als velen, op het nieuws: "Deze nacht is de vermaarde wetenschapper en kosmoloog Stephen Hawking overleden. Hij was 76 jaar oud en leed sinds geruime tijd aan een zware ziekte, Amyotrofe Laterale Sclerose ".

11910948Stephen Hawking in The Simpsons


Andermaal nieuws over donkere materie

Er valt weer nieuws te rapen over donkere materie, de ontbrekende materie van het universum, die astronomen reeds jaren kopzorgen bezorgt.

Amper twee jaar geleden was het de Nederlander Erik Verlinde die met een gloednieuwe theorie over deze donkere materie voor de dag kwam. Volgens hem moeten wij een verklaring voor de donkere materie gaan zoeken in een nieuwe aanpak van de zwaartekracht.


Donkere materie uitgelegd?

Ophefmakend nieuws gisteren in de wetenschappelijke wereld. Er zou een doorbraak gevonden zijn voor één van de belangrijkste problemen waarmee de sterrenkunde vandaag geconfronteerd wordt: het probleem van de ontbrekende materie in het universum.


Is het aardmagnetisch veld bezig om te keren?

Hoe het komt dat de Aarde een magnetisch veld heeft

Het magnetisch veld op Aarde vindt zijn oorsprong bij het ontstaan van onze planeet zo een 4,5 miljard jaar geleden. Onder invloed van de zwaartekracht ging interplanetaire materie samenklitten, waarbij de zwaardere componenten, vooral bestaande uit ijzer en ook wat nikkel en zwavel, zich nestelden in het middelpunt van de toen nog volledig vloeibare kern.

Aarde_doorsnede


Enkele markante feiten uit een halve eeuw sterrenkunde en ruimtevaart: de jaren 2000-2017

Een halve eeuw MIRA staat ook voor heel wat markante feiten in de loop van ruim een halve eeuw sterrenkunde en ruimtevaart.

Hier deel 3 over de jaren 2000-2017.

De jaren 2000


Een nieuw soort gravitatiegolven ontdekt

Op 16 oktober viel er andermaal ophefmakend nieuws te rapen over de gravitatiegolven die reeds door Einstein in zijn algemene relativiteitstheorie voorspeld waren. Over gravitatiegolven verscheen reeds vroeger een artikel op onze website.

Gravitatiegolven_0.thumbnail


Het experiment van Miller-Urey ook nu nog actueel?

Is het mogelijk dat leven is ontstaan uit chemische reacties van eenvoudige levenloze anorganische moleculen?

Charles Darwin

De idee werd reeds geopperd door Charles Darwin. Dit blijkt uit een brief van 1 februari 1871 aan zijn goede vriend Joseph Dalton Hooker en waarin hij stelde: “… we could conceive in some warm little pond, with all sorts of ammonia and phosphoric salts, light, heat, electricity present, that a protein compound was chemically formed, ready to undergo still more complex changes…”.


Enkele markante feiten uit een halve eeuw sterrenkunde en ruimtevaart: de jaren 1980-1990

Een halve eeuw MIRA staat ook voor heel wat markante feiten in de loop van ruim een halve eeuw sterrenkunde en ruimtevaart.

Hier deel 2 over de jaren 1980-1990.

De jaren 1980


Van het begin van het heelal tot het leven van vandaag

Een wetenschappelijk Genesisverhaal.

Het begin

bigbang_expansion.thumbnail



Inhoud syndiceren