Interviews

2018-02 MIRA Ceti sprak met... Nancy Vermeulen

Rest tekst volgt weldra.

Work-in-progress-1024x603


2018-01 MIRA Ceti sprak met... Stefaan Poedts

Het ruimteweer, misschien niet erg bekend bij het grote publiek, maar een grote zorg voor onze moderne maatschappij die erg afhankelijk is van allerlei technologische verwezenlijkingen. De invloed van de Zon op onze planeet is immers groter dan men een eeuw geleden kon bevroeden.


2017-03 MIRA Ceti sprak met... Ton Smits en Philippe Mollet

Vijftig jaar MIRA, dan moeten we ons oor eens te luisteren leggen bij eigen mensen. Tijd maken voor een babbel over het verleden en het heden van onze volkssterrenwacht, maar zeker ook met de blik op morgen. Want ter gelegenheid van een halve eeuw MIRA mogen we ongetwijfeld met tevredenheid terugblikken op vele hoogtepunten en op een mooie evolutie te beginnen bij een erg bescheiden infrastructuur tot de fraaie sterrenwacht die we anno 2017 geworden zijn.


2017-02 MIRA Ceti sprak met... Franky Dubois

Een onschuldig babbeltje over fotografie kan je leven veranderen, zeker als je met een vraag om wat meer uitleg over dat onderwerp te krijgen botst op iemand als Dany Cardoen. Dat gebeurde op zestienjarige leeftijd met Franky Dubois (°1951). Dany vertelde honderduit over zijn opnames van de Zon en zijn passie voor sterrenkunde, en het virus sloeg over…


2017-01 MIRA Ceti sprak met... Emiel Beyens

Hoera, het is 2017, dus dit jaar mogen er voor Volkssterrenwacht MIRA vijftig kaarsjes op de verjaardagstaart. In de loop van die halve eeuw is MIRA uitgegroeid tot een dynamisch centrum waar een groep medewerkers samen hard werken om jaarlijks vele duizenden bezoekers welkom te heten in de wondere wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. In de loop der jaren is de infrastructuur ook geëvolueerd tot het ruime en comfortabele gebouw van vandaag met een fraaie interactieve tentoonstelling met veel maquettes en experimenten.


MIRA Ceti sprak met Daan Hubert en Catherine De Clercq (MC Nr. 3 Jg. 2006)

Het was een zonnige vrijdagnamiddag in mei. De grasperken rond de gebouwen van de VUB waren rijkelijk gevuld met studenten en minder luidruchtige stervelingen die allen, in afwachting van een lekker weekendje zalig nietsdoen, aan het genieten waren van de deugddoende streling der zonnestralen.
Op dezelfde locatie vond terwijl een ononderbroken bombardement plaats van allerhande kosmische deeltjes en andere neutrino’s zoals later zou blijken en had MIRA Ceti het genoegen om aan een gezellig tafeltje te zitten met twee onderzoekers van de VUB.


MIRA Ceti sprak met Bruno Raeymaekers (MC Nr. 2 Jg. 2006)

In onze moderne maatschappij zijn wij op velerlei vlakken gebaat door de technologische vooruitgang van de afgelopen paar honderd jaar. Het leven verloopt heel wat makkelijker dan vroeger en de levensverwachting is dan ook fors toegenomen. Maar er zijn uiteraard ook minder positieve kanten aan deze evolutie. Zij die b.v. graag de sterrenhemel bewonderen, weten maar al te goed dat door storende verlichting een heleboel sterren en vaak ook de complete Melkweg in Vlaanderen onzichtbaar zijn geworden.


MIRA Ceti sprak met Walter Van Rensbergen (MC Nr. 2 Jg. 2004)

WVanRensbergen_op_Mira_0Walter Van Rensbergen (links) was al herhaaldelijk te gast op MIRA om te komen spreken over verscheiden astronomische onderwerpen zoals de precessie van de aardas, sterevolutie en zwarte gaten.


MIRA Ceti sprak met Jan Cuypers (MC Nr. 3 Jg. 2002)

Jan Cuypers.thumbnailJan Cuypers is steeds één en al bereidwilligheid om zijn passie voor sterrenkunde met anderen te delen. Zijn enthousiasme werkt daarbij zeer aanstekelijk.De Koninklijke Sterrenwacht van België in Ukkel is een vermaarde wetenschappelijke instelling die nationaal en internationaal hoog aangeschreven staat. Wanneer zo’n instituut zich aan de buitenwereld presenteert, gebeurt dat via een woordvoerder die van eenzelfde degelijkheid moet blijk geven.


MIRA Ceti sprak met Armand Pien (MC Nr. 4 Jg. 2001)

Pien met fotoboek.thumbnailBladerend door de fotoalbums van MIRA. Armand Pien is de inspirator geweest om er meteen een volkssterrenwacht van te maken.Armand Pien voorstellen, is dat eigenlijk wel nodig? Gespreksonderwerp nummer één is toch steeds weer het weer. En wie heeft zowat vijftig jaar lang op de Vlaamse televisie keer op keer voor het mooie weer gezorgd? Inderdaad, niemand anders dan Armand Pien.Inhoud syndiceren