Mira

MIRA in Brussel: opnieuw een succes!

image00028
Zaterdag 9 april 2011. Voor het derde jaar op rij trokken we naar aanleiding van de "Global Astronomy Month" met een hele batterij telescopen en enthousiaste medewerkers richting het centrum van Brussel.


Op zoek naar een Kerstcadeau?

Ook nog op zoek naar een orgineel Kerst- of Nieuwjaarscadeau? Dan kunnen wij U misschien helpen. Hier een kleine greep uit ons aanbod:

  • Een cadeaubon voor de maandelijkse "Astroclub met Frank Deboosere" (5 euro/persoon)
  • Het lidmaatschap van MIRA (afhankelijk van de formule van 20 euro tot 45 euro)
  • Een handige draaibare sterrenkaart voor België (10 euro) of een meer exotische bestemming (12 euro), of liever een grote sterrenkaart om aan de muur te hangen (5 euro)


  • Planetoïde 108953 vernoemd naar pater Pieraerts, stichter van Volkssterrenwacht MIRA

    De sterrenkundige traditie wil dat de ontdekker van een planetoïde - planetoïden worden ook wel asteroïden genoemd - zelf een naam mag voorstellen. Thierry Pauwels werkt als sterrenkundige aan de Koninklijke Sterrenwacht van België en is o.a. actief als waarnemer met de grote Schmidt-telescoop (spiegeldiameter 1,2 meter) in Ukkel. Een krachtige ccd-camera waarmee die telescoop is uitgerust maakt ondanks de vele lichthinder het ontdekken van planetoïden vanuit de Brussel se agglomeratie toch mogelijk.


    Warmste dag: 36,2° op MIRA

    IMG_3543 small36,2°C maximumtemperatuur onder thermometerhut vandaag

    Onze weerman had het voorspeld: vrijdag 2 juli ging héél warm worden, waarschijnlijk de warmste dag van het jaar (maar men weet natuurlijk nooit wat ons de volgende weken nog te wachten staat).
    En inderdaad, al in de voormiddag klom het kwik op MIRA boven de 30°, en in de namiddag bleef het stijgen tot 36,2°C onder thermometerhut. Warm hé!


    MIRA in Vlaanderen Vakantieland

    Onlangs was het TV1-programma "Vlaanderen Vakantieland" op tocht in onze regio, voor een reportage over de "Eddy Merckx-fietsroute". Als één van de belangrijkste attracties op die route kwam ook MIRA uitvoerig aan bod tijdens de reportage, waarbij we het bezoek kregen van een aantal ploeggenoten uit de glorietijd van "de Kannibaal". Ze zijn ondertussen 35-40 jaar ouder, maar nog steeds even sportief als toen...


    Sterrenkijken in hartje Brussel: opnieuw een gigantisch succes!

    Voor het tweede jaar op rij trok MIRA in april een avondje naar Brussel met een batterij grote telescopen, en voor de tweede keer op rij was het een overdonderend succes. Nog mooier weer als vorig jaar, nog meer telescopen, en vooral: veel meer objecten te zien aan de hemel.


    Sterrenkijken in hartje Brussel: opnieuw een gigantisch succes!

    Voor het tweede jaar op rij trok MIRA in april een avondje naar Brussel met een batterij grote telescopen, en voor de tweede keer op rij was het een overdonderend succes. Nog mooier weer als vorig jaar, nog meer telescopen, en vooral: veel meer objecten te zien aan de hemel.


    Correctie artikel over R Corona Borealis in ons tijdschrift

    De aandachtige lezers van het driemaandelijkse tijdschrift van de Volkssterrenwacht (heel toepasselijk "MIRA Ceti" genaamd, naar de ster MIRA in de Walvis) zullen gemerkt hebben dat er een kemel van formaat geslopen is in het april-juni-nummer.

    Bij de vaste rubriek "Veranderlijke ster van de maand" (door Hubert Hautecler) op pagina's 36 en 37 heeft het "copy-and-paste"-duiveltje hard toegeslagen. De figuren en kaartjes waren wel correct (over de ster R Corona Borealis), maar de tekst zelf is blijkbaar dezelfde als in het vorige nummer (en dus over de ster Z Ursa Majoris).


    Sterrenkijken in hartje Brussel: ongelooflijk succes

    Naar aanleiding van de "100 uren van de sterrenkunde" trok MIRA op vrijdagavond 3 april met een hele batterij grote telescopen richting hartje Brussel. Onze ploeg stond er op het eind van de Grasmarkt, dus midden in het historische en toeristische hart van de hoofdstad, met een prachtige lentemaan (eerste kwartier) héél hoog boven onze hoofden. Er was ietsje te veel lichte bewolking om de bezoekers ook de beloofde Saturnus te kunnen tonen, maar dat kon allerminst te pret bederven: de Maan zorgde op haar ééntje voor voldoende spektakel.


    Maansverduistering... achter de wolken

    1_013
    De maansverduistering op de ochtend van donderdag 21 februari werd een afknapper. Tot middernacht ongeveer bleef het relatief helder (hoewel er toen reeds veel vocht in de lucht hing en mistvorming), maar het weerbericht had wolken voorspeld en die kregen we dan ook. Omstreeks 1 uur kwamen er dan wel nog eens wat opklaringen waardoor we terug moed kregen, maar nadien trok alles dubbel zo hard terug dicht.



    Inhoud syndiceren