Planetoïde 108953 vernoemd naar pater Pieraerts, stichter van Volkssterrenwacht MIRA

De sterrenkundige traditie wil dat de ontdekker van een planetoïde - planetoïden worden ook wel asteroïden genoemd - zelf een naam mag voorstellen. Thierry Pauwels werkt als sterrenkundige aan de Koninklijke Sterrenwacht van België en is o.a. actief als waarnemer met de grote Schmidt-telescoop (spiegeldiameter 1,2 meter) in Ukkel. Een krachtige ccd-camera waarmee die telescoop is uitgerust maakt ondanks de vele lichthinder het ontdekken van planetoïden vanuit de Brussel se agglomeratie toch mogelijk. Als bedreven en ervaren waarnemer heeft Thierry al een kleine honderd planetoïden ontdekt, op onze vraag of hij bereid was om één van die door hem ontdekte objecten te vernoemen naar de stichter van Volkssterrenwacht MIRA, pater Godfried Pieraerts, kregen wij prompt een positief antwoord.

Het voorstel werd begin september doorgestuurd naar het Minor Planet Center van de internationale astronomische unie IAU, en daar werd begin december (MPC 72991) volgend officiële bericht gepubliceerd:

(108953) Pieraerts = 2001 PM29

Discovered 2001 Aug. 13 by T. Pauwels at Uccle.

Godfried Thomas Pieraerts (1908-1984) was Father at the Norbertine Abbey
of Park Louvain (Belgium) and lived since 1964 in the Abbey of Grimbergen. In
1967 he founded the MIRA Public Observatory on abbey grounds. The name of the
observatory refers to the variable star Omicron Ceti, also known as Mira.

Godfried Pieraerts en Armand PienGodfried Pieraerts en Armand Pien

Na Armand Pien naar wie al eerder een planetoïde vernoemd werd is het nu dus de beurt aan pater Pieraerts. Beide heren zijn ervoor verantwoordelijk dat er in Grimbergen anno 2010/2011 een bloeiende volkssterrenwacht actief is. Pater Pieraerts had begin jaren 1960 boven de gebouwen van het Fenikshof zijn eigen sterrenwachtje opgericht, op aanraden van Armand Pien die een regelmatige bezoeker was maakt hij er in 1967 een sterrenwacht voor het grote publiek van, de eerste in Vlaanderen.
Wie pater Pieraerts graag eens zelf het belang van de oprichting van Volkssterrenwacht MIRA hoort uitleggen kan hier een audiofragment beluisteren dat in 1967 op de toenmalige BRT werd uitgezonden ter gelegenheid van de opening van MIRA.

Pater Pieraerts overleed trouwens op 29 februari 1984, een schrikkeldag! Kan het nog astronomischer?