Heldere vuurbol gezien, zaterdagavond 30 augustus... (update 3)

Update 3: dankzij de vele waarnemingen op het internationale vuurbol-meldingspunt (vooral uit België, maar ook uit Zuid-Engeland en zelfs tot in midden Frankrijk) kon al een redelijk nauwkeurige bepaling van het traject getekend worden. Hij zou ergens tussen Abbeville en Diepe in de atmosfeer gedoken zijn, om ter hoogte van de Engelse kust (Brighton) helemaal opgebrand te zijn geweest.
Meer info op http://www.amsmeteors.org/2015/08/major-fireball-event-over-the-english-channel/.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Update 2: volgens de -geverifieerde- tijd op de camera van Bart Raes (zie filmpje) zou het gebeurd zijn om 21u28m47 sec
Het fenomeen zou ook waargenomen zijn vanuit Abbeville (N-Frankrijk). We wachten nog op meer gegevens van de laatste waarneming, maar die (uit een volledig andere richting) zou héél erg kunnen helpen met het bepalen van het traject van de bolide door de atmosfeer! En ideaal zou zijn mochten er ook waarnemingen uit Zuid-Engeland of Zeeland binnen komen...

Alle waarnemingen beschrijven ook hoe de bolide uit elkaar viel in twee brokstukken die evenwijdig vlogen...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Terwijl men in het westen des lands naar een heftig onweer aan het kijken was (met héél wat bliksem en "weerlicht") kreeg men er nog een extra stukje vuurwerk bij! Omstreeks 21h35 (juiste tijdstip is nog niet helemaal duidelijk) werd een héél heldere en vooral opvallend trage meteoor waargenomen...

Ondertussen kregen we al meldingen binnen uit Kruishoutem, heel wat uit de ruime regio Gent, maar toch ook uit het Antwerpse. Alle spreken over een object dat zich van pakweg ZW naar NW bewoog in dalende lijn, en dat minstens 3-4 seconde lang zichtbaar bleef (wat uitzonderlijk lang is voor een bolide).
En als kers op de taart kon Bart Raes uit Kruishoutem het zelfs filmen, terwijl hij opnames aan het maken was van de bliksems in de verte. We hebben het filmpje hier gepost (15 mb groot, eventueel downloaden op uw harde schijf en dan afspelen).

Wetende dat meteoren normaal gezien opbranden tussen 120 en 80 km boven het aardoppervlak (vanaf dan wordt de aardatmosfeer dicht genoeg om wrijving te veroorzaken), en gezien al de waarnemingen die we al binnenkrijgen richting westen wijzen én relatief laag aan de hemel, is het realistisch te denken dat het brokstukje ergens boven de Noordzee moet opgebrand zijn!

Heeft u het zelf ook gezien: aarzel niet om ons te mailen, maar vooral om uw waarneming in te voeren op het internationale vuurbol-meldingspunt.