Happening gedeeltelijke zonsverduistering

20/03/2015 - 09:00
20/03/2015 - 12:00

Vrijdag 20 maart 2015, vandaag begint de astronomische lente. Maar vandaag staat er nog iets anders te gebeuren, iets dat veel spectaculairder is: in de voormiddag schuift immers de Maan voor de Zon, en gezien van bij ons in Vlaanderen slaagt de Maan erin om ruim 80% van de schijf van de Zon te bedekken. We krijgen dus een gedeeltelijke zonsverduistering te zien.

Voor avontuurlijke zielen is het mogelijk een totale eclips te zien, maar dan moet men wel afreizen naar het gebied waar de schaduwkegel van de Maan het aardoppervlak raakt. Dat gebeurt van 10:13 u ten zuiden van Groenland tot 11:18 u aan de Noordpool. Waarnemers die geluk hebben dat het er helder weer is kunnen tussen IJsland en Schotland, op de Färöer en op Spitsbergen het spektakel van de verduisterde Zon met bijhorende corona bewonderen.

In ons land staat er dan wel geen totale zonsverduistering op het programma, toch is hetgeen we bij helder weer te zien krijgen zeker heel indrukwekkend. Vanaf 9:27 uur zien we het eerste contact tussen de schijf van de Maan en die van de Zon, en vervolgens zien we de Maan alsmaar meer Zon bedekken tot 10:34 uur, dan vindt het maximum plaats, in Grimbergen is dat 83%. Het daaropvolgende uur zien we de Maan geleidelijk wegschuiven, en om 11:45 uur is de zonsverduistering voorbij.

Meer over deze eclips op onze webstek: De zonsverduistering van 20 maart 2015.

Om dit bijzondere fenomeen in optimale omstandigheden te kunnen meemaken kan je terecht op Volkssterrenwacht MIRA en ook bij de collega's van de andere Vlaamse Volkssterrenwachten. Samen organiseren wij immers een happening om iedereen de kans te geven de eclips op een veilige en comfortabele manier te kunnen waarnemen.

Op het programma op MIRA:
- waarnemen met verschillende telescopen (waaronder onze fantastische heliostaat die een reuzengrote Zon laat zien!);
- multimediavoorstelling over zonsverduisteringen;
- live beelden van de totale zonsverduistering indien er webcasts gehouden worden op locaties met helder weer;
- vragenzoektocht voor scholen (op aanvraag);
- verkoop eclipsbrilletjes.

Een uitgebreid dossier over zonsverduisteringen en over hoe zelf op een veilige manier de Zon waarnemen vind je via deze link op de webstek van MIRA.

MIRA is open voor het publiek van 9 tot 12 uur.
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.