De zonsverduistering van 20 maart 2015

Totale zonsverduistering?

Wie de mogelijkheid heeft, kan hiervoor op expeditie trekken naar Spitsbergen of de Faeröer-eilanden, of met een cruise naar de Noord-Atlantische Oceaan: daar zal deze eclips immers totaal zijn! Gedurende enkele minuten zal de toeschouwer daar dan letterlijk "in de schaduw van de Maan" staan, en wordt het midden op de dag donker genoeg om de helderste sterren te zien (de maximale duur is ditmaal 2m47s, halfweg tussen beide eilandengroepen.

De eclips zal totaal zijn in een smalle band doorheen de Noord-Atlantische Oceaan (tijdstippen in GMT)De eclips zal totaal zijn in een smalle band doorheen de Noord-Atlantische Oceaan (tijdstippen in GMT)

Het zijn natuurlijk geen reisbestemmingen die bekend staan om hun mooie weer, dus de kans op bewolking tijdens de eclips is wel reëel (neem een kijkje op de uitmuntende eclips-website van meteoroloog Jay Anderson voor een realistische inschatting).

de totale eclips van 29 maart 2006, Turkije (foto MIRA)de totale eclips van 29 maart 2006, Turkije (foto MIRA)

En in België? 83% verduisterd!

België ligt in vogelvlucht een kleine 1500 km van de totaliteitszone vandaan, hier zal de zonneschijf dus niet helemaal bedekt worden door de Maan. We spreken dan ook van een gedeeltelijke zonsverduistering.
Maar dan wel een behoorlijk fraaie: op het maximum (om 10h35m wintertijd) zal iets meer dan 83% van de diameter van de Zon bedekt zijn door de Maan.

Het schouwspel start bij ons om 9h27m (alle tijdstippen gelden voor Grimbergen, in de rest van het land kan het hoogstens een minuutje afwijken): dan verschijnt er een "hapje" uit de rechterkant van de zonneschijf.

Het maximum van de verduistering valt zoals gezegd omstreeks 10h35m in de voormiddag.

Zo zal het er maximaal uitzien vanuit België (correcte oriëntatie!)Zo zal het er maximaal uitzien vanuit België (correcte oriëntatie!)

En nadien trekt de Maan weer langzaam verder, en het laatste stukje bedekte Zon zal aan de linkerkant van de zonneschijf te zien zijn omstreeks 11h45m.

Hoe waarnemen?

Zonsverduisteringen zijn natuurlijk unieke fenomenen... maar onze ogen zijn dat nog véél meer! Wees dus steeds uitermate voorzichtig bij het waarnemen van de Zon!
In de loop der jaren zijn er nogal wat technieken en trucjes bedacht om veilig een (gedeeltelijke) eclips waar te nemen, maar heden ten dagen raden we iedereen aan om een eclipsbrilletje te gebruiken (waarom immers knutselen en/of risico's lopen als het zo makkelijk kan?).

U kan deze brilletjes aankopen bij MIRA of bij de collega's van de andere volkssterrenwachten.
Maar we zoeken ook nog naar andere distributiekanalen (geef maar een seintje indien u hierbij kan helpen).

Toekomst?

Zonsverduisteringen zijn niet zo extreem zeldzaam: elk jaar zijn er wel één of twee te zien, maar altijd zijn ze slechts in een smal stukje van het aardoppervlak totaal, met daarrond een véél bredere zone waar de eclips gedeeltelijk is.
Wie dus een totale zonsverduistering wil waarnemen, zal ofwel véél geduld moeten hebben... of op (verre?) reis trekken.

De volgende totale zonsverduisteringen in België:

  • 23 september 2090: helaas bij zonsondergang, en enkel in de uiterste westhoek van het land (de kuststreek dus)
  • 25 mei 2142: pal over het centrum van het land, ideaal dus!

De volgende gedeeltelijke zonsverduisteringen in België:

  • 10 juni 2021: slechts 26% verduisterd in België
  • 25 oktober 2022: slechts 30% verduisterd in België
  • 29 maart 2025: 35% verduisterd in België
  • 12 augustus 2026: zowaar 91% verduisterd in België (totaal in N-Spanje!)
  • 2 augustus 2027: 53% verduisterd in België

De volgende totale zonsverduisteringen in de wereld:

  • 20 maart 2015: Faeröer-eilanden, Spitsbergen, Noord-Atlantische Oceaan
  • 9 maart 2016: Indonesië, Stille Oceaan
  • 1 september 2016 (ringvormig): Midden-Afrika
  • 26 februari 2017: Chili-Argentinië, Zuidelijke Atlantische Oceaan, Angola

  • 21 augustus 2017: USA