Wie de wetenschapper én de poëet in zichzelf wil beroeren en ontroeren moet zeker present zijn bij de multimediavoorstelling van Frank Deboosere over "Zons- en maansverduisteringen: hemels mooi". Het spel van de aard- en maanschaduw bij eclipsen is zeer zeker op intellectueel en cultureel vlak een interessant fenomeen, omdat het ons heel wat leert over hemelmechanica, het verband tussen de zonnecyclus en de maancyclus en ook over hoe men sinds de oudheid steeds weer opnieuw verwonderd was en overdonderd werd door de beweging van Aarde en Maan ten opzichte van de Zon.
Frank Deboosere heeft het in zijn multimediavoorstelling over "Inslagen vanuit de ruimte: de Aarde in gevaar?". Het is niet de bedoeling om de sensationele toer op te gaan, maar feiten zijn natuurlijk wel feiten en honderd jaar geleden vond in Siberië een ware catastrofe plaats. Toen ontplofte immers tijdens de ochtend van 30 juni een tiental kilometer boven het aardoppervlak een komeetfragment of een kleine meteoroïde waardoor meer dan tweeduizend vierkante kilometer bos weggeblazen werd. Gelukkig gebeurde dit voorval boven onbewoond gebied, maar het kan natuurlijk ook anders.
In zijn maandelijkse multimediavoorstelling bespreekt Frank Deboosere een onderwerp dat alle reislustigen zeker zal boeien: "Waar vind je het ideale vakantieweer?". Ieder heeft natuurlijk zijn voorkeuren: trek je liever noordwaarts of zuidwaarts? Wil je bergen of zee? Vakantie in de natuur? Of verkies je cultuur in de grote steden? Onze weerman verkent samen met ons de grote lijnen om zo te ontdekken welk weer je waar en wanneer mag verwachten tijdens je volgende vakantie-uitstap.
*OPGEPAST* Onderwerp gewijzigd. Gezien de datum van deze "Astroclub" leek ons dit een geschikter onderwerp...
Op 29 februari konden we natuurlijk niet anders: de maandelijkse astroclub-avond met Frank Deboosere zal handelen over "schrikkeldagen, schrikkeljaren en andere kalender-wetenswaardigheden".
Zoals elk jaar blikt Frank tijdens de eerste astroclub-avond van het jaar even terug, en overloopt wat er zoal te zien en te beleven viel in de sterrenkunde en de ruimtevaart de afgelopen 12 maand.
Aan de vooravond van 2008 presenteert Frank in zijn maandelijkse multimediavoorstelling een astronomische vooruitblik op het nieuwe jaar. En voor zover we er nu al een zicht op hebben valt er in 2008 heel wat te beleven op het gebied van sterrenkunde en ruimtevaart. Zo kunnen we in de heel vroege ochtend van 21 februari een maansverduistering bewonderen, terwijl er vanuit onze streken op 1 augustus een gedeeltelijke zonsverduistering te zien zal zijn.
De multimediavoorstelling die Frank deze maand voorstelt handelt over melkwegstelsels en het heelal. Nadat we al eerder kennis hadden gemaakt met ons zonnestelsel waarbij de Zon, de planeten maar ook de kleinere objecten de nodige aandacht kregen, maakten we vorige maand kennis met sterren in al hun verscheidenheid. Nu is het moment gekomen om al deze objecten in een groter kader te situeren: sterren leiden geen geïsoleerd bestaan, maar vormen samen met miljoenen of miljarden andere sterren complete sterrenstelsels.
Wanneer het donker is en de hemel niet bewolkt zijn er steeds een heleboel sterren te zien. En die zien er op het eerste gezicht allemaal hetzelfde uit, maar in werkelijkheid zijn het heel verscheiden objecten. Ze verschillen in helderheid, in grootte, in afstand, in massa, in kleur. Er zijn jonge sterren en oude sterren, er zijn sterren die pas geboren zijn en sterren die klaar staan om dood te gaan.
Door de "degradatie" van Pluto werd er de nodige aandacht geschonken aan het feit dat er behalve de klassieke "grote planeten" ook nog héél wat andere objecten rondzwerven in ons zonnestelsel: planetoïden, kometen, dwergplaneten, meteorieten,...