Lezing prof. Christoffel Waelkens "De wetenschap van de kosmos". Deel 2: Astrogeologie en astrobiologie

23/02/2008 - 15:00
23/02/2008 - 17:30

Wat zou iedereen moeten weten over sterrenkunde? Hoeveel sterren er zijn en welke namen ze in verschillende culturen hebben gekregen is wellicht niet zo relevant. Belangrijker is het inzicht dat de scheikundige elementen in sterren zijn ontstaan, dat wij sterrenstof zijn, en dat de hele kosmos in evolutie is en een begin heeft gehad dat we de oerknal noemen. Verder willen wij graag weten hoe uniek onze planeet en haar biosfeer zijn in dit grote heelal.

Daarnaast is er aandacht voor misschien wel het meest fundamentele inzicht uit de studie van het heelal: de wetten van de natuurwetenschappen zijn overal geldig. De herkenning van de universaliteit van de natuurwetten betekent niet dat wij alles weten, maar het maakt het laboratorium om ze te bestuderen een stuk groter. De universaliteit van de natuurwetten is vooral een goede leidraad gebleken bij het ontrafelen van onze geschiedenis in kosmisch perspectief. Want ten gronde stelt sterrenkunde dezelfde vraag als elke andere wetenschap: wie zijn wij?

Deel 1: Astrofysica en astrochemie (lezing 9 februari)
Deel 2: Astrogeologie en astrobiologie (lezing 23 februari)

Christoffel Waelkens is gewoon hoogleraar aan de faculteit Wetenschappen van de KU Leuven. Hij leidt er de onderzoeksgroep Sterrenkunde en is programmadirecteur van de Master in sterrenkunde.

Om 15.00 uur
Toegangsprijs: € 3,00