Midzomersterrennachten

04/08/2018 - 22:00
05/08/2018 - 00:00

Zoals elk jaar doet MIRA mee aan het internationale sterrenkijkinitiatief Nuits des Étoiles, bij ons worden dat drie "Midzomersterrennachten" op een rij: vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 augustus.

Bij helder weer kan je dan in de loop van die drie avonden tussen 22 en 01 uur de prachtige zomersterrenhemel komen verkennen doorheen onze krachtige telescopen en verrekijkers.

SaturnusSaturnus

Voor de planeetliefhebbers zijn er fraaie dingen te zien: tijdens het eerste deel van onze waarnemingsavonden is in het westen Jupiter te zien, terwijl Mars en Saturnus de hele tijd door kunnen bewonderd worden. Het zal je niet veel moeite kosten om met behulp van een telescoop bij Saturnus een ander lichtpunt te ontdekken, de maan Titan (toch wel een heel bijzonder object in ons zonnestelsel). Eens het donker is geworden zullen goede waarnemers in de ringen rond de planeet een duidelijke scheiding kunnen zien en ook nog een paar andere Saturnusmaantjes.

Wat de Maan betreft: op 4 augustus is het Laatste Kwartier, dat wil zeggen dat de Maan pas na middernacht opkomt. Enkel op vrijdag 3 augustus zal hij hoog genoeg staan tegen het einde van onze waarnemingsnacht om vanaf ons terras waargenomen te kunnen worden.

De ganse avond door is er voorts het typische aanbod van de zomerhemel: fraaie sterrenhopen, bolhopen, nevels, allerhande dubbelsterren, en zelfs een paar opvallend knalrode koolstofsterren.

Bolhoop M13 in HerculesBolhoop M13 in Hercules

Bovendien is dit natuurlijk dé periode van het jaar om vallende sterren waar te nemen (het maximum van de Perseïdenzwerm valt omstreeks 12-13 augustus), dus met wat geluk zie je wel een paar meteoren voorbijflitsen. En via ons radiodetectiesysteem krijg je er met zekerheid ook te horen, vele per minuut zelfs in de loop van die avonden.

De toegang op MIRA is vrij, je kan dus gratis komen waarnemen.
Degenen die een multimediavoorstelling willen bijwonen over meteoren en kometen betalen 3,00 euro.