Zonnekijkdag

01/07/2018 - 10:00
01/07/2018 - 18:00

Open van 10 tot 18 uur

Op zondag 1 juli organiseren de Vlaamse Volkssterrenwachten een kijkdag/happening waarbij het waarnemen van de Zon centraal staat. Geïnteresseerden kunnen bij ons in Grimbergen terecht, maar ook de collega's in Ieper, Brugge, Gent, Hove en Genk zijn van de partij en zetten de Zon letterlijk in de kijker!

De Zon is een ster die astronomisch gesproken heel dicht bij de Aarde staat, amper 150 miljoen km scheiden ons van die ziedende bol heet gas. Dat is net ver genoeg om voldoende licht en warmte te krijgen om levensvormen zoals de onze mogelijk te maken.

Door het bestuderen van de Zon doorheen de jaren hebben sterrenkundigen al een vrij goed zicht gekregen op de ware aard van de Zon als kernfusiereactor en als een ster die volgens een bepaalde cyclus evolueert. In 2017 bevindt de Zon zich in een fase waarbij er bij helder weer waarschijnlijk toch wel een boel interessante fenomenen waar te nemen zullen zijn op en rondom de Zon. Dankzij het gespecialiseerde instrumentarium waarover de volkssterrenwachten beschikken kunnen de bezoekers zich dus aan een fraai spektakel verwachten.

Bovendien zal ter gelegenheid van deze happening ook een reeks andere activiteiten plaatsvinden i.v.m. de Zon, zo worden er korte presentaties getoond, enkele lezingen gegeven, en voor kinderen van 6 tot 12 jaar doen we een aantal experimenten rond licht, magnetisme en andere fenomenen die met de Zon te maken hebben.

MIRA is open van 10 tot 18 uur.
Toegang: 3 euro / kinderen tot 10 jaar: gratis.
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.