Maansverduistering

27/07/2018 - 19:00
28/07/2018 - 00:00

Open van 19 tot 01 uur

Vanavond vindt er opnieuw een totale maansverduistering plaats. Dit jaar was er eerder al een totale maansverduistering op 31 januari, maar die was niet zichtbaar bij ons in Europa.

Bij een maansverduistering schuift de Volle Maan in de schaduw van de Aarde, zodat de schijf van de Maan verduistert. Maar omdat de atmosfeer van onze planeet voor het zonlicht als een lens fungeert, is er op die manier bij de totaliteit toch een lichtgloed op de Maan te zien. Meer uitleg over het maansverduisteringen vind je via deze link op de MIRA-website. En wil je zelf inschatten hoe donker de eclips van vandaag is: lees meer over de Danjon-schaal aan de hand waarvan je zelf de donkerte of de roodheid kan bepalen.

De maansverduistering van 27 juli 2018

De Zon gaat vanavond onder om 21.36 uur en de Maan komt op om 21.28 uur. Tegen die tijd is de Maan al bijna helemaal in de schaduw van de Aarde terecht gekomen:

20.24 uur > de Maan schuift in de schaduw van de Aarde
21.30 uur > de Maan zit helemaal in de schaduw van de Aarde
22.22 uur > de Maan zit midden in de schaduw van de Aarde
23.13 uur > einde van de totaliteit
00.19 uur > de Maan is helemaal uit de schaduw van de Aarde geschoven

Tegen het einde van de totaliteit staat de Maan amper 11 graden boven de horizon, dus ideaal is anders.

Op MIRA krijg je alle nodige uitleg met aanvullende maquettes en multimedia, in geval van slecht weer volgen we de eclips via een webcast.

Wat valt er vanavond nog meer aan de sterrenhemel te bewonderen?

Naast het spektakel in verband met de Maan vallen er nog een boel andere interessante dingen waar te nemen: Jupiter en Saturnus zijn van de partij, evenals onze buurplaneet Mars die vandaag in oppositie met de Zon staat, dat wil zeggen aan de andere kant van de Zon, gezien vanaf de Aarde. Dat houdt in dat Mars de hele nacht boven de horizon staat.

En dan is er nog de zomersterrenhemel met hoog boven ons hoofd de zomerdriehoek, gevormd door de heldere sterren Wega, Deneb en Altair.

Aanvang: 19.00 uur
Toegang: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.