Alles wat je wil weten over het weer

29/06/2018 - 19:30
29/06/2018 - 22:30

Vooraleer we de zomervakantie aanvatten is er nog de Astroclubavond van juni, hopelijk met mooi weer want op het waarnemingsprogramma staat er een hele lijst interessante objecten...

Dankzij de multimediavoorstelling van Frank Deboosere ga je alleszins heel wat bijleren over het weer.

Het weer is altijd van de partij en heeft een niet onbelangrijke invloed op ons doen en laten. Zomer wil zeggen Zon en mooi weer, maar wat is eigenlijk de kans dat we de komende weken met regen en onweer te maken krijgen? En is het weer nu te vergelijken met het weer dat onze grootouders vroeger hadden in deze zelfde periode van het jaar? Kan je op basis van de bewolking het weer voorspellen? En zijn weerspreuken te betrouwen? Over dit en nog veel meer kom je alles te weten, rechtstreeks van een specialist ter zake!

De Zon gaat pas onder om 22 uur, dus kunnen we gedurende het eerste deel van de avond zonnewaarnemingen doen. Kom zeker mee zoeken naar protuberansen aan de rand van de zonneschijf, met onze instrumenten kan dat in alle veiligheid.

Nadien wordt het geleidelijk donker, misschien vangen we nog een glimp van Mercurius op in de gloed van de ondergaande Zon, voor Venus zal dat zeker vlot lukken, deze planeet is dan ook behoorlijk helder. Planeet Jupiter is ook makkelijk te bespeuren, wie in de loop van de avond meerdere keren kijkt, zal geleidelijk de maan Europa dichter naar de planeet toe zien schuiven.

Eens het een beetje begint donker te worden is ook Saturnus zichtbaar met onze telescopen, en ook de ringen zal je al snel kunnen onderscheiden tegen de donker wordende achtergrond.

En omdat het op 28 juni Volle Maan was, zal je vanavond tot 23 uur moeten wachten om de Maan te zien opkomen.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.