Afstanden meten in het heelal

25/05/2018 - 19:30
25/05/2018 - 22:30

Frank Deboosere heeft het in zijn multimediavoorstelling van vanavond over een moeilijk kwestie in de sterrenkunde: het bepalen van de juiste afstanden.

Op Aarde kunnen we alle afstanden makkelijk overbruggen en heel nauwkeurig de afstand van punt a naar punt b meten en berekenen. In het heelal is dat natuurlijk een ander paar mouwen omdat de objecten waarvan we de afstand ten opzichte van onze Aarde willen weten zo onnoemelijk ver weg staan. Ernaartoe reizen om de afstand direct te meten zal geenszins lukken. Maar gelukkig ontvangen wij van al die objecten wel informatie onder de vorm van licht. En sterrenkundigen kunnen met dat licht enorm veel aanvangen, onder andere de afstand bepalen.

Over hoe dat concreet in zijn werk gaat kom je tijdens deze voorstelling alles te weten. Bereid je maar voor op een uitleg over paralaxen, standaardkaarsen en roodverschuivingen. Maar Frank legt alles wel uit op een voor jong en oud verstaanbare en boeiende manier.

De Zon gaat iets na 20 uur onder, dus vroege vogels kunnen vóór de voorstelling van Frank nog gauw even op het waarnemingsterras een zonnewaarneming doen.

Nadien is Venus de vedette aan de westelijke hemel, onze buurplaneet verdwijnt pas na middernacht onder de horizon. Jupiter is dan weer de blikvanger in het oosten, maar moet wel concurreren met de net nog niet Volle Maan. Bij Jupiter kan je mooi twee maantjes aan elke zijde van de planeet komen bewonderen.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.