De Aarde, ons veilig eilandje in het grote heelal, is natuurlijk geen geïsoleerde plek die geen uitstaans heeft met al het omringende. Indien we willen weten hoe veilig het is op Aarde, moeten we zeker rekening houden met mogelijke gevaren die ons vanuit de ruimte bedreigen...
Maar om te beginnen: geen paniek, kosmische catastrofes zijn naar mensennormen zeer zeldzame gebeurtenissen. 66 miljoen jaar geleden was een inslag van een naar schatting tien kilometer grote planetoïde verantwoordelijk voor het uitsterven van de dino's, en in de loop van de 4,5 miljard jaar dat de Aarde bestaat zijn er sporen van een aantal nabije supernova-explosies terug te vinden in rotslagen. Ook superkrachtige zonne-uitbarstingen zijn er al vaker geweest. En toch wist een complexe en uiterst kwetsbare levensvorm zoals de onze zich sinds enkele miljoenen jaren te ontwikkelen op het oppervlak van onze planeet. Dat wijst op stabiliteit en een geborgen omgeving.
Toch is het goed om oog te hebben voor potentieel gevaarlijke projectielen die in een baan rond de Zon bewegen. Op 15 februari 2013 kwam een brok van een twintigtal meter tot ontploffing boven het gebied rondom de Russische stad Tsjeljabinsk. En in 1859 vond er een heel krachtige explosie plaats op de Zon die voor heel veel schade zorgde aan het toenmalige telegrafienetwerk. Een even krachtige zonne-uitbarsting nu zou veel meer schade veroorzaken aan de overal aanwezige technologie. En binnen zoveel miljard jaar zal de Zon veranderen van een gele dwergster in een rode reuzenster, en dan zal leven op Aarde sowieso niet meer mogelijk zijn. Maar dat is dus ook geen scenario om momenteel voor wakker te liggen.
In zijn multimediavoorstelling laat Frank Deboosere een aantal mogelijke gevaren voor de Aarde de revue passeren. Boeiend wordt het zeker, maar bibberen en beven van angst zullen we heus niet moeten doen.
Na de voorstelling is het tijd om ons naar het waarnemingsterras te begeven. De Maan staat hoog aan de hemel te pronken, hij is voor 95% verlicht. Tot 22 uur is boven de westelijke horizon de planeet Venus te zien, en tegen dat die ondergaat, komt in het westen Jupiter op, tegen middernacht staat die al mooi te schitteren boven de zuidoostelijke horizon. Voorts is ook al de lentester Arcturus van de partij en de sterrenbeelden Tweelingen, Leeuw en Maagd overspannen de zuidelijke hemel.
Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.