Astronomische terugblik op 2017

26/01/2018 - 19:30
26/01/2018 - 22:30

Frank Deboosere zal in zijn multimediavoorstelling een uitgebreide balans opmaken van wat 2017 op gebied van sterrenkunde en ruimtevaart allemaal te bieden had. 2017 was alleszins weer een jaartje sterrenkunde om in te kaderen: niet alleen voor Volkssterrenwacht MIRA zelf met de viering van onze vijftigste verjaardag, maar ook omdat er heel veel boeiend nieuws uit de wereld van de sterren en de planeten te rapen viel.

In het voorjaar was de ontdekking van het planeetsysteem TRAPPIST-1 met maar liefst zeven exoplaneten wereldnieuws, en kort voor het jaareinde werd bekendgemaakt dat er in het systeem Kepler-90 maar liefst acht van dergelijke exoplaneten ontdekt zijn.

Kepler-90 met 8 exoplanetenKepler-90 met 8 exoplaneten

Op 15 september kwam er een einde aan de uiterst succesvolle Cassini-ruimtemissie. Via een vurige duik in de atmosfeer van Saturnus spatte de satelliet uiteen na een actieve periode van net geen twintig jaar.

Het vurige einde van ruitesonde Cassini bij SaturnusHet vurige einde van ruitesonde Cassini bij Saturnus

Intussen is de ruimtesonde Juno actief bij Jupiter, met indrukwekkend beeldmateriaal als resultaat.

Jupiter Grote Rode VlekJupiter Grote Rode Vlek

Op 21 augustus vond er boven de VS een totale zonsverduistering plaats.

En er werden in 2017 opnieuw enkele zwaartekrachtsgolven gedetecteerd, dit keer ook van samensmeltende neutronensterren.

Na het verhaal van Frank is het tijd om het waarnemingsterras op te zoeken.

Bij helder weer is de fraaie wintersterrenhemel van de partij met grootse sterrenbeelden, heel wat heldere sterren en een boel nevels, sterrenhopen en andere intrigerende objecten. Jammer dat er geen heldere planeten zichtbaar zijn, maar dat wordt goedgemaakt door de Maan die vanavond voor 71% verlicht is. Op de Maan zijn met behulp van onze telescopen veel oppervlaktefenomenen waar te nemen zoals kraters, lavavlakten en bergen. De Maan is trouwens vanavond te zien vlakbij twee bekende sterrenhopen: de Hyaden en de Plejaden in het sterrenbeeld Stier.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.