Zelf sterren kijken, hoe begin je er aan?

24/11/2017 - 19:30
24/11/2017 - 22:30

Niks zo fijn als onder een heldere sterrenhemel naar boven te kijken en alle hemelobjecten als oude bekenden te kunnen groeten. Daar is Wega, ginds fonkelt Arcturus en langzaam klimt het Herfstvierkant naar het zenit. Terwijl zie je Jupiter staan pronken en natuurlijk is de Maan telkens opnieuw een fraaie verschijning aan de hemel.

Maar hoe leer je al die objecten kennen? Hoe leer je de systematiek van de sterrenhemel (fazen van de Maan, sterrenbeelden per seizoen, de tocht van de planeten tussen de sterren, ...)? Welke instrumenten heb je nodig om goed te kunnen waarnemen?

Over al deze zaken komt Frank Deboosere een voorstelling geven. Met alle tips en trucs die je van hem uit eerste hand verneemt, kom je al een heel eind in jouw veroveringstocht langs de sterrenhemel.

Al ietsje grotere verrekijkerAl ietsje grotere verrekijker

Planisfeer; ideaal om de sterren te leren kennen!Planisfeer; ideaal om de sterren te leren kennen!

Op het waarnemingsterras staan alle telescopen klaar om er een boeiende kijksessie van te maken, alleen helder weer kunnen we niet garanderen.

De Maan is voor een derde verlicht, binnen enkele dagen is er Eerste Kwartier. De sikkel die vanavond te zien is,biedt tal van prachtige fenomenen zoals kraters en bergen.

Voor de meest aantrekkelijke planeten is het niet het geschikte moment, maar misschien hebben de bezoekers wel zin om eens een blik te werpen op de ver verwijderde Uranus en Neptunus. Toegegeven, niet meteen het mooiste wat er door een telescoop te zien is, maar toch is het de moeite om ook die twee blauwe reuzen eens in het echt te zien, al bevinden die objecten zich op ettelijke miljarden kilometers.van de Aarde.

Voorts is het de typische sterrenhemel van de herfst en de winter die vanavond te zien is, met nog in het westen de Zomerdriehoek, en in het oosten klimt Orion boven de horizon. Hoog aan de hemel staat ons buursterrenstelsel in Andromeda te pronken.

Andromeda sterrenstelselAndromeda sterrenstelsel

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.

Een uitgebreide activiteitenkalender vind je in bijlage.


BijlageGrootte
Activiteitenkalender 2017 versie 2017-09-30.pdf232.83 KB