Happening 50 jaar Volkssterrenwacht MIRA, een sterrenwacht van en voor ons allemaal samen

01/10/2017 - 10:00
01/10/2017 - 18:00

Ter gelegenheid van onze vijftigste verjaardag organiseren wij in het weekend van zaterdag 30 september en zondag 1 oktober een feestweekend.

Op zondag 1 oktober organiseren we van 10 tot 18 uur een grootse happening met veel animatie, demonstraties, experimenten en zeker ook voor de jongste bezoekers zal er veel te beleven zijn met o.a. een eigenzinnige MIRA sterretjeszoektocht en een tekenwedstrijd.

Sterrenkijken

Uiteraard staat het waarnemingsterras centraal, daar vinden immers de waarnemingen plaats en ook daar staan onze talrijke kijkinstrumenten opgesteld. Bij helder weer kunnen we de hele dag lang zonnewaarnemingen verrichten. Met de telescoop naar de Zon kijken kan voor onaangename verrassingen zorgen, maar het spreekt voor zich dat MIRA - met intussen vijftig jaar expertise op de teller - dat op een deskundige en veilige manier doet, zodat de bezoekers heel gedetailleerd kunnen kennismaken met de ster waar het letterlijk voor ons allemaal rond draait. Spectaculair zijn zeker de vlekken op het zoneoppervlak en de protuberansen die rondom de zonneschijf te zien zijn met behulp van onze telescopen.

Kuttertelescoop voor zonnewaarnemingenKuttertelescoop voor zonnewaarnemingen

Experimenten en maquettes doorheen de hele tentoonstelling

Sinds vele jaren is een bezoek aan MIRA niet enkel langslopen bij de telescopen en hopen dat er effectief kan waargenomen worden, maar onze volkssterrenwacht zit boordevol experimenten en maquettes waarmee je alles te weten komt over hoe astronomen dankzij de studie van het licht zoveel aan de weet komen over al die extreem verre objecten aan de sterrenhemel, waarmee je begrijpt dat de Aarde wel degelijk rond een as draait en waarom alle objecten even snel vallen, ten minste als we ze alle een eerlijke kans geven in een vacuümopstelling. Je maakt kennis met een aantrekkelijke plasmabol die ons doet inzien dat de Zon geen vuurbol is, maar zelf ook een reusachtige plasmabol met daaromheen een zeer uitgestrekt magneetveld waarin alle planeten, kometen, enzovoort ronddraaien.

En dit is maar een greep uit het totale aanbod, er staan je gegarandeerd uren ontdek- en experimenteerplezier te wachten op MIRA...

Waarom zijn er seizoenen?Waarom zijn er seizoenen?

Fascinerende plasmabolFascinerende plasmabol

Onze volkssterrenwacht in LegoOnze volkssterrenwacht in Lego

Nieuwe tentoonstelling over de zoektocht naar planeten bij andere sterren en naar buitenaards leven

Sinds 30 september is onze nieuwe tentoonstelling geopend over de zoektocht naar planeten bij andere sterren en naar buitenaards leven.

Eeuwenlang dacht men dat er wel planeten zouden zijn bij andere sterren, maar het leek onbegonnen werk om die zwakke objecten te kunnen ontwaren bij de verblindende lichtbronnen die sterren zijn. Maar niets zo vernuftig als een astronoom, en sinds half de jaren 1990 slaagt men er middels allerlei diverse technieken toch in om zogenaamde exoplaneten te detecteren. Kijk eens via deze link om de score op de dag van vandaag te kennen van het aantal officieel ontdekte planeten buiten ons zonnestelsel.

Satelliet Kepler, de exoplanetenjager bij uitstekSatelliet Kepler, de exoplanetenjager bij uitstek

In onze tentoonstelling demonstreren we drie van de gebruikte technieken om exoplaneten te ontdekken, en stellen we de beroemde vergelijking van Frank Drake voor. Je kan een maquette van de Arecibo radiotelescoop gebruiken om de aldaar in 1974 verstuurde boodschap aan verre intelligente beschavingen te herbeluisteren, we verklaren alle onderdelen van die boodschap en misschien raak je erdoor geïnspireerd om zelf een boodschap te versturen? We tonen een aantal essentiële objecten in de zoektocht naar de origine van leven op Aarde, en met een beetje geluk kan je via onze microscoop live kennismaken met een aantal bijzondere creaturen die ook in het kader van dit onderzoek spraakamkend zijn. Ten slotte is er een multimediascherm met veel en veel informatie en animatie over het onderwerp van deze tentoonstelling.

Arecibo boodschapArecibo boodschap

Spirulina bacterieënSpirulina bacterieën

Experimenteren om wetenschap echt te begrijpen

Er vinden doorlopend workshops en experimenten plaats waarbij jong en oud zelf aan de slag kan om een aantal belangrijke principes van de werking van radiogolven, van elektriciteit en van simpele natuurkunde in het dagelijkse leven te achterhalen en te begrijpen. Wetenschap als een plezierige en avontuurlijke ontdekkingstocht dus!

Kinderen op ontdekkingstocht op MIRA

Voor de jongsten zijn er nog zoektochten en opdrachten te doen doorheen heel de volkssterrenwacht, en er is ook een tekenwedstrijd.

Van 10 tot 18 uur
Vrije toegang