De kleinere objecten in het zonnestelsel: verscheidenheid troef

30/06/2017 - 19:30
30/06/2017 - 22:30

Na de vorige Astroclubvoorstellingen hebben we al kennisgemaakt met de grotere objecten in het zonnestelsel: de Zon en de planeten, vanavond is het de beurt aan het kleinere grut. Het zijn dan wel geen kanjers qua massa en grootte, maar het zijn wel heel verscheiden en boeiende werelden.

Frank Deboosere zal spreken over de dwergplaneten, de planetoïden (of asteroïden), de kometen en de maantjes bij de grotere planeten. Het zijn onnoemelijk veel objecten, en er is heel veel over te vertellen: wetenschappelijk interessante zaken, maar ook allerlei cultuurhistorisch leuke en boeiende weetjes. Wist je bv. dat er een planetoïde genoemd is naar de Gentse stormklok Klokke Roeland? Of dat de ontdekker van Pluto die naam niet zomaar gaf aan zijn in 1930 ontdekte bizarre planeetje?

Het zijn de langste dagen en de kortste nachten van het jaar, dus volop gelegenheid om zonnewaarnemingen te doen tijdens deze Astroclub. De Zon gaat pas onder om 21:55 uur, dus het grootste deel van de tijd zullen de speciale telescopen op MIRA om op een veilige manier naar de Zon te kijken met deze grote gasbol bezig zijn.

Eens de Zon ondergaat, zullen we in de schemering nog een glimp van Mars en Mercurius kunnen opvangen laag boven de westelijke horizon. Nadien verschuiven we onze blik zuidwaarts en ontwaren we Jupiter en de Halve Maan. Tegen 22:30 uur kunnen we in het zuidoosten ook Saturnus en zijn ringen beginnen bewonderen aan de sterrenhemel.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.

Een uitgebreide activiteitenkalender vind je in bijlage.


BijlageGrootte
Activiteitenkalender 2017 versie 2017-01-03.pdf345.63 KB