Op verkenning langs de reuzenplaneten van het zonnestelsel

26/05/2017 - 19:30
26/05/2017 - 22:30

Onze Aarde is natuurlijk een heel bijzondere wereld, al was het maar omdat je er bij het kijken in de spiegel hoogintelligent leven kan ontwaren. Maar in vergelijking met de planeten die zich verder weg van de Zon bevinden, is onze aardbol met een diameter van een kleine 13.000 km maar een eerder bescheiden object. Uranus en Neptunus hebben elk een diameter van ongeveer 50.000 km, maar de echte kanjers zijn Saturnus en Jupiter met diameters van respectievelijk 120.000 en 140.000 km.

Tijdens de voorstelling van Frank Deboosere maken we kennis met deze bijzondere planeten. Dankzij een aantal ruimtetuigen zoals de Pioneers, Voyagers, Cassini, Galileo en nog enkele andere hebben we ter plaatse beelden kunnen maken en zijn we al heel wat over de aard en de werking van die verre werelden aan de weet gekomen. Maar er zijn nog heel wat mysteries in verband met de reuzenplaneten waarover we nog veel zouden willen weten. Vanavond geven we een overzicht van wat we al weten en wat nog zouden willen weten. En verwacht je ook maar aan spectaculair beeldmateriaal...

Omstreeks 21:30 uur gaat de Zon onder, ideaal scenario dus om de avond te beginnen met allerhande zonnewaarnemingen. Wellicht zijn er een aantal spectaculaire protuberansen te zien en misschien is de nieuwe zonnecyclus op gang aan het komen middels een aantal zonnevlekken.

Tot iets voor 22 uur kunnen we ook een fijn Maansikkeltje zien, en voorts zijn de planeten Mars en Jupiter van de partij. Het wordt pas laat echt goed donker, dus enkel voor de late plakkenblijvers zullen we objecten van de deepsky kunnen waarnemen.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.

Een uitgebreide activiteitenkalender vind je in bijlage.


BijlageGrootte
Activiteitenkalender 2017 versie 2017-01-03.pdf345.63 KB