Wat is het boeiend om op Aarde rond te lopen, en ons te kunnen bezig houden met de dingen die ons interessant en zinvol lijken. De planeet waarop wij leven is het ruimteschip waarmee wij jaarlijks een toertje rond de Zon maken, en als het 's avonds donker wordt, kunnen we honderden tot duizenden sterren waarnemen aan de nachtelijke hemel.
Die sterren, daar hebben we een onlosmakelijke band mee. Want ook al staan ze allemaal op onvoorstelbaar grote afstanden, toch zijn dat de fabriekjes waarin zo goed als alle elementen aangemaakt worden waaruit heel onze leefomgeving is opgebouwd, inclusief ons eigen lichaam. Alle koolstof, stikstof, zuurstof, fosfor, noem maar op: die waren niet aanwezig in het prille heelal. Toen waren alleen de drie lichtste elementen aanwezig: waterstof, helium en lithium.
Het is in de miljarden jaren nadien dat door de kernreacties in sterren en bij supernova-explosies zwaardere elementen konden ontstaan door middel van kernfusie.
Over die wonderlijke evolutie in ons heelal komt professor Walter Van Rensbergen een lezing geven op onze volkssterrenwacht.
Prof. Emeritus Walter Van Rensbergen is verbonden aan de Vakgroep Astronomy and Astrophysics van de Vrije Universiteit Brussel.
Aanvang: 15 uur
Toegang: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.