Astronomische terugblik op 2016

27/01/2017 - 19:30
27/01/2017 - 22:30

Frank Deboosere zal voor zijn multimediavoorstelling erg selectief te werk moeten gaan, want 2016 was op gebied van sterrenkunde en ruimtevaart een heel interessant jaar.

De Europese ruimtesonde ExoMars kwam aan bij onze rode buurplaneet, er werd gewag gemaakt van de aanwezigheid van misschien toch een nieuwe - negende - planeet in ons zonnestelsel, en het aantal ontdekte exoplaneten (planeten bij andere sterren) liep op tot meer dan drieduizend exemplaren. Daarbij blijkt er zelfs eentje te draaien rond onze dichtste buurster Proxima Centauri.

Maar het grootste nieuws werd begin februari wereldkundig gemaakt, toen astronomen lieten weten dat er zwaartekrachtsgolven waren gedetecteerd, dit ten gevolge van de botsing van twee zwarte gaten.

Na de voorstelling van Frank kunnen de aanwezigen overal in de sterrenwacht een kijkje nemen, met natuurlijk ook een bezoek aan het waarnemingsterras.

Hopen maar op helder weer, want de wintersterrenhemels staan garant voor boeiende objecten. Aan het begin van de avond staan buurplaneten Venus en Mars boven de westelijke horizon te pronken, en voorts zijn sterrenbeelden als Orion, de Stier, de Voerman en de Tweelingen prominent aanwezig. Met behulp van onze krachtige telescopen kunnen we daarin heel wat nevels en sterrenhopen ontdekken.

OrionnevelOrionnevel

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.