Astronomische vooruitblik op 2017

30/12/2016 - 19:30
30/12/2016 - 22:30

2017 zal voor MIRA een speciaal jaar worden, want wij gingen in 1967 van start als Volkssterrenwacht MIRA vzw, vijftig jaar geleden dus. Tijd om er een jubileumjaar van te maken, waarbij we uiteraard even terugkijken op die geschiedenis waarin er heel wat memorabele momenten en evenementen plaatsvonden, maar we kijken vooral ook vooruit. Onze missie om sterrenkunde, ruimtevaart, weerkunde en alle aanverwante onderzoeksdomeinen toegankelijk te maken voor het grote publiek en zeker ook naar jongeren toe willen we in de toekomst nog beter dan voorheen realiseren, en daarom willen we een aantal duurzame projecten voorstellen in 2017. Tijdens de voorstelling van Frank Deboosere komen de aanwezigen er alles over te weten.

In 2017 zal er op 21 augustus een interessante totale zonsverduistering te zien zijn vanuit de Verenigde Staten van Amerika, we blikken al even vooruit. En het wordt ook uitkijken naar de projecten Starliner van Boeing en Dragon van SpaceX om te zien of NASA via deze ruimtesondes opnieuw zelf aan bemande ruimtevaart zal kunnen doen.

CST-100 Starliner van BoeingCST-100 Starliner van Boeing

Het wordt zeker ook uitkijken naar het einde van de spectaculaire ruimtemissie Cassini. In 2004 begon die aan zijn onderzoek bij Saturnus en zijn manen en ringen, en leverde schitterende beelden en tal van nieuwe inzichten op. Maar aan alle liedjes komt een eind, en in september 2017 zou als alles volgens plan loopt Cassini als afscheid een vurige duik nemen in het inwendige van de reuzenplaneet.

Wat het sterrenkijkgedeelte betreft kunnen we, eens het donker wordt, de planeten Venus en Mars zien pronken boven de zuidwestelijke horizon. Iets na half negen verdwijnt Venus onder de horizon, maar Mars kunnen we nog een uurtje langer waarnemen. Ook de planeten Uranus en Neptunus zijn van de partij, die zijn echter weinig spectaculair, gezien door telescopen vanop Aarde. De wintersterrenhemel heeft dan weer wel veel te bieden met heldere sterren en sterrenbeelden en prachtige deepsky-objecten.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.