Mercurius schuift op 9 mei voor de Zon

29/04/2016 - 19:30
29/04/2016 - 22:30

Het zonnestelsel in actie? Om er een spectaculair staaltje van te zien kan je gewoon op maandag 9 mei even naar de Zon kijken in de namiddag en de vooravond, bij helder weer en met behulp van een telescoop (plus veilig filter!) krijg je dan gedurende meerdere uren te zien hoe de planeet Mercurius over de schijf van de Zon schuift.

Over dit boeiende fenomeen handelt de voorstelling van Frank Deboosere. De deelnemers krijgen een gedegen uitleg over het hoe en waarom van dit soort overgangen, met zoals gewoonlijk tijdens de Astroclub tot de verbeelding sprekend bewegend beeldmateriaal. We kunnen daarbij trouwens ook uit eigen archiefbeelden putten, want MIRA heeft volgend jaar zowaar vijftig jaargangen op de teller staan, en in een have eeuw is ons palmares met waarnemingen toch wel aardig gestoffeerd geraakt.

We zitten in de periode van het zomeruur, dus kunnen we aan het begin van de avond nog even een blik werpen op de Zon. Misschien zijn er vanavond wel enkele fraaie protuberansen te zien? Het wordt langzaam donker, naarmate de duisternis toeneemt krijgen we de reuzenplaneet Jupiter steeds beter te zien, samen met zijn vier gezellen, de maantjes Io, Europa, Ganymedes en Callisto.

Ook allerlei fraaie objecten buiten het zonnestelsel zullen we met onze telescopen aan de bezoekers tonen, voorwaarde is natuurlijk dat het helder weer is...

Het gebied van de Grote BeerHet gebied van de Grote Beer

Over de happening die MIRA organiseert ter gelegenheid van de Mercuriusovergang lees je meer via deze link.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.