Zelf het weer voorspellen

26/02/2016 - 19:30
26/02/2016 - 22:30

Geen onderwerp is zo alomtegenwoordig in de dagelijkse conversatie als het weer. We genieten van een mooie zomerdag of worden kletsnat door een fikse regenbui, de wegen slibben dicht tijdens een sneeuwfront dat over ons land trekt, en we geven lustig commentaar over het weer zelf, maar even graag ook over de weervoorspellers.

Maar misschien moet je het zelf ook eens proberen, het weer te voorspellen. Ervaringsdeskundige Frank Deboosere komt een multimediavoorstelling houden op MIRA om je te begeleiden op weg naar jouw eerste eigen weervoorspelling. Op welke dingen moet je letten? Heb je instrumenten nodig? Waar vind je de nodige gegevens? En wat vertellen ons de wolken over het weer en over de verandering van het weer?

Na de voorstelling van weerman Frank trekken we richting waarnemingsterras, bij helder weer wacht er ons daar een prachtige wintersterrenhemel met pronkend boven de zuidelijke horizon het machtige sterrenbeeld Orion; Tegen 20:30 uur staat de reuzenplaneet Jupiter hoog genoeg boven de oostelijke horizon, met onze telescopen krijgen de bezoekers een duidelijk zicht op de kleurrijke wolkenbanden die de planeet omspannen, maar ook de vier grote manen bij Jupiter zijn van de partij: eentje langs de ene kant en drie langs de andere kant.

Jupiter en manenJupiter en manen

Wie zin heeft kan ook een tochtje maken doorheen de sterrenwacht en zich wagen aan tal van experimenten rond licht en de beweging van objecten.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.