Totale maansverduistering

28/09/2015 - 00:00
28/09/2015 - 00:30

In de nacht van zondag 27 op maandag 28 september vindt er in het tweede deel van de nacht een totale maansverduistering plaats.

Het is een indrukwekkend fenomeen dat zich voordoet wanneer de Volle Maan doorheen de schaduwkegel van de Aarde passeert. Meestal schuift de Volle Maan onder of boven die schaduw door, maar af en toe verduistert de Maan totaal of gedeeltelijk wanneer de verlichte schijf van de Maan en de schaduw van de Aarde netjes samenvallen.

De afbeelding hierboven toont mooi het verloop van een dergelijke eclips. Bij de totale verduistering gebeurt er iets bijzonders: de schijf van de Maan verkleurt, van donker grijs à bruin tot oranjerood. De graad van donkerte van de totaliteit wordt bepaald door de kwaliteit van de aardatmosfeer die als een lens fungeert en het zonlicht doet afbuigen tot op het verduisterde oppervlak van de Maan. Zit er veel stof in de atmosfeer zal dit resulteren in een donkere eclips, is er veel minder stof zal de verduistering helderder zijn. Meer hierover kom je te weten via dit artikeltje op onze website, op basis daarvan kan je bij de komende eclips zelf gebruik maken van de zogenaamde Danjonschaal om de donkerte van de eclips te bepalen.

Concreet voor de maansverduistering van 28 september zit het als volgt met de opeenvolgende fasen (alles in plaatselijke zomertijd):
* 03h07 > de Maan komt in de schaduw van de Aarde terecht
* 04h11 > de schijf van de Maan zit volledig in de schaduw van de Aarde
* 05h23 > einde van de totaliteit
* 06h27 > de Maan is helemaal uit de schaduwkegel van de Aarde geschoven

Bij helder weer kan iedereen van overal in ons land het hele verloop makkelijk zelf volgen, maar op een volkssterrenwacht staan vele sterrenkijkers ter beschikking om van dit schouwspel nog zoveel meer te genieten, dit onder de deskundige begeleiding van een ganse schare enthousiaste medewerkers. We zullen jou naast de verduistering zeker ook de planeten Venus, Mars en Jupiter doorheen de telescoop laten bewonderen, evenals een aantal andere interessante hemelobjecten zoals de schitterende Orionnevel en de Plejaden.

De Vlaamse Volkssterrenwachten pakken trouwens uit met een happening voor jong en oud, wees er dus zeker bij! Op MIRA kan je desgewenst deelnemen aan een ontbijt, meer informatie daarover onderaan dit bericht.

MIRA is open voor het publiek van 3 tot 7 uur.
Toegang: € 6,00.
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.

Voor wie wil deelnemen aan het ontbijt: dit kan enkel via reservering vooraf.

Je kan een ontbijt reserveren tot en met vrijdag 25 september, maar let op, er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen.
Toegang tot MIRA voor de eclips mét ontbijt kost € 8,00 (€ 3,00 voor leden van Mira) en omvat twee broodjes, een croissant of boterkoek, beleg (ham, kaas, choco en confituur), een yoghurtje, koffie, thee of warme chocolademelk.

Je kan ontbijten tussen 6.30 en 9 u.

Reserveren doe je ter plaatse op MIRA of via e-mail (info@mira.be) waarbij je vermeldt met hoeveel personen je wenst te ontbijten.