Een astronomische vooruitblik op 2016

27/11/2015 - 19:30
27/11/2015 - 22:30

De laatste Astroclub met Frank Deboosere van deze jaargang (in december valt de laatste vrijdag van de maand immers op 25 december en om begrijpelijke redenen heeft Frank dan andere plannen), traditioneel het moment om even vooruit te blikken op het komende jaar.

Op het gebied van sterrenkijken kan er natuurlijk altijd een of andere komeet onaangekondigd de show stelen, maar wij kijken toch vooral uit naar maandag 9 mei. Dan is er immers een speciaal spektakel te zien op de schijf van de Zon: planeet Mercurius maakt een overgang, dat wil zeggen dat we op de Zon urenlang een piepklein zwart cirkeltje zien voorbij schuiven van links naar rechts. Het heel gebeuren zal van 13:12 u tot 20:38 u duren.

Qua ruimtevaartprojecten zal Jupiter vanaf juli bezoek krijgen van JUNO, de Amerikaanse ruimtesonde. In China wordt geschiedenis geschreven met de ingebruikname van de reusachtige FAST-telescoop, een radiotelescoop van maar liefst 500 m diameter...

En indien de plannen gerealiseerd raken zal het Russische bedrijf Orbital Technologies in 2016 het eerste ruimtehotel in bedrijf nemen. Voor reserveringen kan men alvast hier terecht.

RuimtehotelRuimtehotel

Nog een kleine maand te gaan en de winter is weer in het land. We kunnen bij helder weer vanavond dus genieten van een late herfststerrenhemel.

Eergisteren was het Volle Maan, vanavond krijgen we in het oosten/zuidoosten een voor meer dan 90% verlichte maanschijf te zien. En onder de Maan staat de prachtige jager Orion te pronken. Het waarnemingsterras van MIRA is een prima locatie om een aantal heldere sterren en sterrenbeelden te leren kennen, met de telescoop gaan we op zoek naar gekleurde sterren, dubbelsterren, sterrenhopen en nevels. Maar laat ons ook de planeten Uranus en Neptunus even in de kijker zetten, ze zijn weliswaar niet zo mooi als hun reuzencollega's Jupiter en Saturnus, maar het gaat om de twee buitenste planeten van het zonnestelsel, toch fijn voor de bezoekers om die ook op hun waarnemingspalmares te hebben staan.

Orionnevel (beeld: Alfons Diepvens)Orionnevel (beeld: Alfons Diepvens)

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.