Lezing Emiel Beyens "100 jaar algemene relativiteitstheorie en het belang ervan voor de moderne kosmologie"

14/11/2015 - 15:00
14/11/2015 - 17:30

Vraag aan jong en oud naar de grootste wetenschapper aller tijden en je zal vaak als antwoord te horen krijgen: Albert Einstein.

Wie nu precies de grootste was, is niet echt belangrijk, maar het is wel heel zeker dat, net zoals Isaac Newton het aan het eind van de zeventiende eeuw had gedaan met zijn publicatie in 1687 van de Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, Albert Einstein in het begin van de twintigste eeuw de wetenschappelijke wereld op zijn kop zette, eerst met de publicatie in 1905 van zijn speciale relativiteitstheorie en vervolgens in 1916 met de publicatie van zijn algemene relativiteitstheorie.

Albert Einstein in 1921Albert Einstein in 1921

Maar het was wel degelijk in 1915, precies honderd jaar geleden, dat Einstein die uitbreiding van zijn eerste relativiteitstheorie wereldkundig maakte middels een aantal lezingen aan de gerenommeerde Pruisische Academie van Wetenschappen.

Via de speciale relativiteitstheorie kwam men tot het inzicht dat tijd en ruimte geen absolute grootheden zijn in tegenstelling tot de lichtsnelheid en dat massa en energie in elkaar kunnen omgezet worden, dit volgens de beroemde vergelijking die Einstein formuleerde: E = mc2.

Die theorie was echter slechts geldig voor waarnemers in coördinatenstelsels waarin voorwerpen, waar geen kracht op inwerkt, stilstaan of een eenparig rechtlijnige beweging maken.

Daarom leek het voor Einstein noodzakelijk om de theorie uit te breiden tot een variant die ook geldt voor waarnemers die constant versnellen. In zijn algemene relativiteitstheorie stelde Einstein dat waarnemers in rust in een zwaartekrachtsveld gelijkwaardig zijn aan andere waarnemers die een constante versnelling ondervinden. Dit opende de deur naar een nieuwe theorie van de zwaartekracht waarbij deze wordt gezien als een meetkundige eigenschap van de ruimte zelf: door de aanwezigheid van een massa wordt de ruimtetijd gekromd.

Gekromde ruimteGekromde ruimte

Over deze algemene relativiteitstheorie en het belang ervan voor de moderne kosmologie komt Emiel Beyens op zaterdag 14 november een lezing geven op Volkssterrenwacht MIRA.

Emiel Beyens is wiskundige van vorming en begon zijn loopbaan aan het Instituut voor Sterrenkunde van de KU Leuven. Na een rijk gevulde carrière aan de top van Binnenlandse Zaken is hij zich ook actief gaan inzetten voor Volkssterrenwacht MIRA. Hij was jarenlang lid van de Raad van Bestuur en secretaris van de vereniging. Momenteel geeft hij rondleidingen, cursuslessen en lezingen, en hij schrijft ook regelmatig teksten voor ons tijdschrift MIRA Ceti en voor onze website.

Aanvang: 15 uur
Toegang: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.