Records in de ruimte

29/05/2015 - 19:30
29/05/2015 - 22:30

Mensen houden van records: waar bevindt zich de langste brug ter wereld? Wat is het hoogste gebouw op Aarde? Wie is de oudste mens van allen? Welk dier kan zich het snelst verplaatsen? Wat is duurste schilderij ter wereld?

Als er nu één omgeving is waar de extremen in veelvoud voorkomen, is het toch wel de ruimte. De grootste ster? De hoogste berg in het zonnestelsel? Het koudste plekje in datzelfde zonnestelsel? De snelst ronddraaiende ster die we kennen? De krachtigste explosies die er bestaan? En wij mensen zullen ook onze eigen belevenissen in de ruimte graag in records uitdrukken: wie was de eerste man in de ruimte? En de eerste vrouw? Welk dier werd eerst in de ruimte gebracht? En welke satelliet is het verst van de Aarde?

Noem maar op, en er zit in de wereld van de sterrenkunde en de ruimtevaart wel ergens een record aan vast. Frank Deboosere gaat met de deelnemers op recordjacht. Het wordt een spectaculair verhaal, zoveel is zeker!

Olympus Mons, de hoogste berg in het zonnestelselOlympus Mons, de hoogste berg in het zonnestelsel

Gamma Ray Bursts, de krachtigste explosies in het heelalGamma Ray Bursts, de krachtigste explosies in het heelal

Fruitvliegjes, de eerste dieren in de ruimteFruitvliegjes, de eerste dieren in de ruimte

Natuurlijk gaan we bij helder weer ook waarnemen met de verschillende telescopen die op het terras bovenop de volkssterrenwacht opgesteld staan. Aan het begin van de Astroclub is er nog voldoende gelegenheid om zonnewaarnemingen te doen, de Zon staat immers nog bijna twee uur lang boven de horizon (tot 21:38 u). Wellicht zijn er een aantal grote protuberansen rond de schijf van de Zon te zien en waarschijnlijk ook meerdere zonnevlekken. MIRA beschikt over voldoende kijkers om iedereen de kans te geven uitgebreid en op een veilige manier naar de Zon te kijken.

Na de uiteenzetting van Frank Deboosere is het wel even wachten tot we in de schemering met onze waarnemingen kunnen beginnen, maar tegen half elf moet het zeker lukken om planeten Venus, Jupiter en eindelijk ook weer Saturnus te observeren, en ook de Maan staat paraat, vanavond is die voor 80% verlicht.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.