De sterrenhemel in de lente en de zomer

24/04/2015 - 19:30
24/04/2015 - 21:30

Sterrenkijken moet je gewoon doen: je laten verwonderen door al die pracht aan het hemelgewelf boven ons hoofd. Het spektakel is gratis en voor iedereen toegankelijk. Wie regelmatig kijkt, zal trouwens een bepaalde regelmaat terugvinden aan de sterrenhemel. Zo is er een typische wintersterrenhemel die er voor een groot stuk anders uitziet dan die van de zomer. Daar tussenin heb je de sterrenhemel die de lente of herfst karakteriseert. Er zijn sterrenbeelden die het hele jaar door te zien zijn. En tussen die regelmatige patronen heb je dan de beweging van de Maan en de heldere planeten.

Frank Deboosere schetst vanavond in zijn multimediavoorstelling de dingen waar we deze lente en zomer kunnen op letten bij een waarnemingssessie. Welke sterren vallen meest op? Wat zijn typische sterrenbeelden voor de lente en voor de zomer? Hoe laveert de Maan daar tussendoor? En welke planeten mogen we de komende maanden aan de hemel verwachten?

Na de voorstelling is het tijd om te gaan waarnemen. Het waarnemingsterras biedt een puike collectie telescopen en verrekijkers om de sterrenhemel mee te verkennen. De Zon staat vandaag tot 20:52 uur boven de horizon, eens in de schemering de eerste hemelobjecten zichtbaar worden kunnen we op zoek gaan naar Mars en Mercurius die in het westen nog een dik half uur zichtbaar blijven. Venus is veel helderder en kan de hele avond waargenomen worden, evenals reuzenplaneet Jupiter. Ook de Maan is van de partij, nog een week te gaan en het is Volle Maan. En natuurlijk zijn er nog sterren en allerlei neveltjes te zien, voorwaar een mooi en gevarieerd aanbod vanavond. Hopen dus op helder weer!

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.