De beste telescoop? Een verrekijker!

27/03/2015 - 19:30
27/03/2015 - 21:30

Sterrenkijken? We doen het allemaal wel eens, op een donkere avond ergens te velde. De sterren staan te schitteren aan de hemel, we zien tientallen heldere en minder heldere sterren. Sommige ervan zijn planeten. Wat fijn om dan met behulp van een sterrenkaart erin te slagen om die sterren te identificeren, er een naam op te plakken en ze te situeren in een bepaald sterrenbeeld.

Maar onze ogen zijn slechts in heel beperkte mate geschikt om sterren te kijken, we kunnen via onze pupilopening maar een kleine hoeveelheid licht op ons netvlies brengen, daarom maken we gebruik van 'echte' sterrenkijkers om meer licht te kunnen verzamelen. Zo krijgen we uiteindelijk veel meer sterren te zien en kunnen we zelfs details op de planeten observeren. En dan denken we meteen aan krachtige en grote telescopen om dat voor mekaar te brengen. Terecht, maar we mogen zeker de waarde van een veel bescheidener instrument bij het sterrenkijken niet vergeten: de verrekijker. Ook met dit soort kijker is het immers mogelijk om een veel beter zicht te krijgen op hetgeen onze sterrenhemel te bieden heeft. Een aantal objecten zijn zelfs ideale doelwitten om met een verrekijker waargenomen te worden. Tijdens zijn multimediavoorstelling zet Frank Deboosere alle pluspunten van het sterrenkijken met een verrekijker op een rijtje.

Na deze uiteenzetting is het moment aangebroken om effectief te gaan waarnemen op het ruime terras van MIRA met verschillende soorten kijkers, waaronder een aantal verrekijkers.

Planeten Venus en Jupiter staan paraat, maar ook de half verlichte Maan is een prachtobject aan de sterrenhemel. Ontelbare kraters, de verschillende zogenaamde zeeën (in werkelijkheid grootse gestolde lavavlakten), bergketens: dit alles op zo'n kleine 400.000 km van hier.

We verkennen samen de winter- en lentesterrenhemel met de duidelijk herkenbare sterrenbeelden Orion, Stier, Voerman, Tweelingen, Leeuw en ook de Ossenhoeder en de Noorderkroon klimmen geleidelijk hoger boven de horizon.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.