Midzomersterrennachten

02/08/2014 - 22:00
03/08/2014 - 01:00

Zoals elk jaar doet MIRA mee aan het internationale sterrenkijkinitiatief Nuits des Étoiles, bij ons worden dat drie "Midzomersterrennachten" op een rij...

Bij helder weer kan je dan zowel op vrijdagavond (01/08), zaterdagavond (02/08) als zondagavond (03/08) de prachtige zomersterrenhemel komen verkennen doorheen onze krachtige telescopen en verrekijkers.

We bewonderen het fijne maansikkeltje, en ook de planeten Mars en Saturnus zijn van de partij, onze rode buurplaneet kunnen we nog een klein uur lang waarnemen alvorens die geleidelijk wegzakt achter de west zuidwestelijke horizon, Saturnus kan nog een klein uurtje langer waargenomen worden vooraleer die Mars achterna duikt. De ganse tijd door is er het typische aanbod van de zomerhemel: fraaie sterrenhopen, bolhopen, nevels, dubbelsterren allerhande, en zelfs een paar opvallend knalrode koolstofsterren.

Bovendien is dit natuurlijk dé periode van het jaar om vallende sterren waar te nemen (het maximum van de Perseïdenzwerm valt omstreeks 12-13 augustus), dus met wat geluk zie je wel een paar meteoren voorbijflitsen. Maar via ons radiodetectiesysteem krijg je er met zekerheid ook te horen, vele per minuut zelfs in de loop van die avonden!

De toegang op MIRA is vrij, je kan dus gratis komen waarnemen.
Alleen degenen die een multimediavoorstelling willen bijwonen over meteoren en kometen betalen 3,00 euro.