Astroclub met Frank Deboosere: "Een astronomische vooruitblik op 2014"

27/12/2013 - 19:30
27/12/2013 - 22:30

Naar goede gewoonte blikt Frank Deboosere tijdens de laatste Astroclub van het jaar vooruit op het komende jaar. Er zijn altijd ruimtemissies die van start gaan of aan hun eigenlijke opdracht beginnen na een soms jarenlange reis naar een welbepaald object. Ook zijn er qua waarnemingen elk jaar wel enkele dingen die op de agenda staan. En we laten ons natuurlijk ook graag verrassen door gebeurtenissen die niet voorzien zijn, maar eind 2013 kunnen we natuurlijk niet weten wat 2014 op dat gebied voor ons in petto heeft.

We kijken alvast vol verwachting uit naar de lancering van het Amerikaanse ruimteschip Orion, het betreft een onbemande testvlucht. Maar het is nog meer uitkijken naar de Europese ruimtesonde Rosetta die na een vlucht van tien jaar in 2014 aankomt bij komeet Churyumov-Gerasimenko. Het ruimtetuig zal de komeet heel grondig bestuderen, er is zelfs een onderdeel van Rosetta dat een landing zal maken op het komeetoppervlak.

NASA's OrionNASA's Orion

Rosetta bij komeet Churyumov-GerasimenkoRosetta bij komeet Churyumov-Gerasimenko

Bij helder weer staan onze vele waarnemingsinstrumenten ter beschikking om de wintersterrenhemel te observeren. De planeet Jupiter is present en schuift in de loop van de avond steeds hoger aan de hemel. Wie goed kijkt kan in de loop van enkele uren de manen Europa en Ganymedes van plaats zien wisselen. Io en Callisto kijken vanop afstand toe. We verkennen zeker ook het gebied waar Orion, de Stier en de Tweelingen aan de hemel staan te pronken.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.