Lezing Emiel Beyens: Kwantummechanica, een onmisbare theorie om aan sterrenkunde te doen

16/11/2013 - 15:00
16/11/2013 - 17:30

Tot het einde van de 19de eeuw leek het universum goed te passen binnen een wetenschappelijk wereldbeeld dat uitging van een absolute tijd en ruimte.
Er waren nog een aantal belangrijke open vragen waarop de wetenschap niet meteen een antwoord kon geven, maar men was positief ingesteld: binnen afzienbare tijd zouden die vragen wel van een antwoord worden voorzien.

Het draaide echter anders uit, het begin van de 20ste eeuw zorgde voor twee grote revoluties: op macroscopische schaal leek het heelal helemaal niet op absolute waarheden gegrondvest, dat bleek uit de relativiteitstheorie van Einstein, en op microscopisch vlak was er evenmin sprake van absolute waarheden zoals de theorie van de kwantummechanica aantoonde.

Over deze kwantummechanica komt Emiel Beyens een lezing geven op Volkssterrenwacht MIRA. We komen te weten hoe een serie briljante natuurkundigen in het historische kader van de eerste decennia van de 20ste eeuw tot het inzicht kwamen dat het klassieke model van oorzaak en gevolg niet langer bruikbaar was in de wereld van het extreem kleine. Er werd gesleuteld aan een model om de structuur van de materie en om de interacties tussen die deeltjes te beschrijven. Men kwam tot het principe van waarschijnlijkheid en onzekerheid. Men begreep de ware aard van het licht.
En men kon op een aantal fundamentele vragen uit het sterrenkundig onderzoek een antwoord geven.

Emiel Beyens is wiskundige van vorming en begon zijn loopbaan aan het Instituut voor Sterrenkunde van de KU Leuven. Na een rijk gevulde carrière aan de top van Binnenlandse Zaken is hij zich ook actief gaan inzetten voor Volkssterrenwacht MIRA. Hij was jarenlang lid van de Raad van Bestuur en secretaris van de vereniging. Momenteel geeft hij rondleidingen, cursuslessen en lezingen, en schrijft hij teksten voor onze publicaties en onze website.

Aanvang: 15 uur
Toegang: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.