Astroclub met Frank Deboosere: "Alles draait rond de Aarde (zo lijkt het toch)"

25/10/2013 - 19:30
25/10/2013 - 22:30

De grote geleerde Aristoteles zei het reeds in de vierde eeuw voor Christus: in het midden staat de Aarde en daaromheen draaien de planeten en de sterren. Ondertussen passeerden Copernicus, Galilei, Kepler, Newton en andere grote geesten om de Zon naar het midden te verplaatsen, en daardoor wordt de Aarde sinds de zestiende en zeventiende eeuw aanzien als één van de planeten in een baan rond de Zon.

Er zijn voldoende argumenten om het standpunt van Copernicus aan te hangen, maar bij het kijken naar en het bestuderen van de sterrenhemel zien we als het ware een grote hemelsfeer rondom de Aarde met objecten die in allerlei banen rondom onze planeet bewegen. In zijn multimediavoorstelling probeert Frank Deboosere dit alles in het juiste perspectief te schetsen.

Na de uiteenzetting door Frank kunnen we op het waarnemingsterras eens gaan checken of we de objecten aan de sterrenhemel zien opschuiven. Wie door de telescoop kijkt zal die indruk niet krijgen: een object dat we in beeld hebben blijft daar staan, maar dat is uiteraard omdat bijna al onze telescopen een volgmotor gebruiken. Maar als we die motor uitzetten kan je inderdaad zien hoe snel alle objecten uit beeld verdwijnen. Vanavond verkennen we de herfststerrenhemel en misschien kunnen we ook eens een blik werpen op de verste planeten Uranus en Neptunus.

UranusUranus

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.