Astroclub met Frank Deboosere: Een ster in onze achtertuin: de Zon

27/09/2013 - 19:30
27/09/2013 - 22:30

Deze maand kon jij mee beslissen over het onderwerp dat Frank Deboosere tijdens zijn multimediavoorstelling zal presenteren. 253 personen stemden mee, waarvoor dank. Het resultaat:

Een ster in onze achtertuin: de Zon

Ook al lijkt een afstand van 150 miljoen km ver, toch is dat sterrenkundig gesproken vlakbij. Het is de afstand waarop de Zon zich bevindt. We kunnen met andere woorden stellen dat de Zon een ster is die heel dicht bij de Aarde staat. En dus is het van groot belang om goed te weten hoe de Zon werkt, welke de mogelijke gevaren zijn om zo dicht bij een ster te vertoeven en hoe de Zon in de toekomst zal evolueren.

Tijdens de voorstelling van Frank nemen we een kijkje in het inwendige van de Zon, we komen te weten waarom de Zon zoveel licht en warmte uitstraalt en we krijgen schitterende beelden en animaties te zien over de Zon in actie die afkomstig zijn van de nieuwste generatie ruimtetelescopen.

Het is trouwens een interessante periode om het over de Zon te hebben, want de activiteit van de Zon evolueert via een gemiddeld elfjarige cyclus, en 2013 is het jaar waarin de huidige zonnecyclus (Solar Cycle 24) zijn hoogtepunt zou bereiken. Je kan de activiteit van de Zon trouwens dagelijks volgen op de website SpaceWeather.com.

Na de voorstelling van Frank staat er ook nog een waarnemingsavond op het programma.

Het is Laatste Kwartier, we hebben vanavond dus geen last van storend maanlicht. Er zijn na zonsondergang in het eerste stuk van de nacht geen heldere planeten te zien, gelegenheid dus om ook eens een blik te werpen op de verste planeten van ons zonnestelsel: Uranus en Neptunus. Die staan in het geval van Uranus op bijna drie miljard en in het geval van Neptunus op meer dan vier miljard km, het zal met andere woorden vooral zaak zijn om de blauwachtige kleur van die 'sterretjes' te onderscheiden. Voorts is er natuurlijk de typische sterrenhemel van de late zomer en de vroege herfst die we kunnen waarnemen met sterrenbeelden als de Arend, de Dolfijn, het Vliegende Paard en Andromeda. Hopen dus maar op helder weer!

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.