Astroclub met Frank Deboosere: "Inslagen vanuit de ruimte"

31/05/2013 - 19:30
31/05/2013 - 22:30

Het onderwerp van de Astroclub van vanavond, 'Inslagen vanuit de ruimte', spreekt ongetwijfeld tot de verbeelding. Denk immers maar aan films als Deep Impact en Armageddon waarbij het voortbestaan van de mensheid bedreigd wordt door een gevaarlijk object dat vanuit de ruimte op onze Aarde zal inslaan.

Verspreid over het aardoppervlak zijn er verscheidene inslagkraters te vinden, stille getuigen van rampen die zich ooit voorgedaan hebben. Het uitsterven van de dino's zou ook te maken hebben met de inslag van een groot stuk planetoïde of een komeet zo'n 65 miljoen jaar geleden. In zijn multimediavoorstelling bekijkt Frank Deboosere samen met ons wat we over dit soort evenementen met zekerheid weten, wat de grootste gevaren zijn bij een dergelijke inslag, en ook of we voldoende zicht hebben op al die mogelijk bedreigende objecten die zich in het zonnestelsel voortbewegen en misschien onderweg zijn naar onze kwetsbare planeet...

De Zon verdwijnt vanavond pas om 21:40 u onder de horizon, ideaal om aan het begin van de Astroclub te beginnen met zonnewaarnemingen: speuren naar vlekken op de Zon en misschien zijn er ook wel een aantal indrukwekkende protuberansen te zien? Daarna is het wachten tot het voldoende donker is om de lentesterrenhemel te verkennen. Vedette van de avond is ongetwijfeld de planeet Saturnus met zijn mooi ringensysteem. Goeie waarnemers zullen ook een aantal maantjes kunnen ontdekken met behulp van onze krachtige telescopen.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.