Astroclub met Frank Deboosere: "50 jaar ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht"

26/04/2013 - 19:30
26/04/2013 - 22:30

De Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO bestaat 50 jaar, en dat willen we tijdens deze Astroclub graag even in de kijker zetten.

Frank Deboosere schetst in zijn multimediavoorstelling de geschiedenis van dit grootse project. We maken kennis met de grote observatoria in Chili waaronder de beroemde Very Large Telescope die vier reuzentelescopen bevat met elk een spiegel van meer dan acht meter, en we blikken ook al even vooruit naar de gigantische European Extremely Large Telescope met een spiegel van net geen veertig meter! Frank overloopt met ons ook de vele belangwekkende ontdekkingen die in de loop van die vijftig jaar door ESO zijn gedaan, en de fraaiste astrobeelden mogen zeker ook niet ontbreken in de voorstelling.

Het is terug zomeruur, dus wordt het later donker en bovendien zijn de dagen al aardig aan het lengen. Aan het begin van de Astroclub kunnen we bij helder weer nog net een zonnewaarneming doen. Dan is het wachten tot het voldoende schemert om Jupiter in het westen te ontwaren en Saturnus in het oosten. Met de telescopen die we gebruiken worden heel wat details zichtbaar. Laag in het zuidoosten zien we ook de Volle Maan opkomen.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.