Astroclub met Frank Deboosere: "Ruimtesondes: op avontuur in het zonnestelsel"

30/11/2012 - 19:30
30/11/2012 - 23:00

Cassini-HuygensCassini-Huygens

Bemande ruimtevaart is duur en risicovol. Daarom wordt voor de verkenning van het zonnestelsel gebruik gemaakt van onbemande sondes. Zo werden niet enkel alle planeten van dichtbij bekeken, maar ook enkele kometen en asteroïden. Op Mars rijden zelfs wagentjes rond en de twee Voyagers die eind jaren '70 gelanceerd werden staan nu zelfs op punt om ons zonnestelsel te verlaten.

Tijdens de voorstelling die Frank Deboosere vanavond geeft kom je meer te weten over wat die sondes ons zoal geleerd hebben en wat de toekomst brengt op dit vlak. Er zijn al heroïsche episodes geschreven in het grote boek van de onbemande ruimtevluchten, maar er staat ons - ondanks budgettaire beperkingen - ook in de toekomst nog veel boeiende ruimtevaartprojecten te wachten.

Voyager 1Voyager 1

Op het waarnemingsterras zal vooral Jupiter de show stelen. De planeet is binnenkort in oppositie en staat dus de hele nacht aan de hemel. De herfststerrenhemel openbaart enkele juweeltjes op het gebied van sterren en nevels, en geleidelijk aan vertoont ook de wintersterrenhemel zich boven Volkssterrenwacht MIRA.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.